ING Fond de Pensii vrea majorarea pragului de investitii in unitati ale organismelor de plasament colectiv, de la 5% cat prevede acum legea pana la 15%, deoarece instrumentele pe care le au administratori la dispozitie nu permit un randament real pozitiv, a spus directorul general Radu Vasilescu. Seful ING a propus majorarea acestui prag pentru investitii ale activelor administrate atat pe pilonul II (pensii obligatorii) si pilon III (pensii facultative), in cadrul unei intalniri recente intre administratorii de fonduri de pensii si arbitrul pensiilor private.
`Suntem intr-o situatie financiara destul de sensibila in 2008, in conditiile in care leul se depreciaza, iar inflatia inregistreaza o tendinta ascendenta`, a explicat Vasilescu, care a adaugat ca unitatile de fond ale fondurilor deschise de investitii (mutuale) ofera de obicei un randament mai bun, de aceea este bine sa fie la dispozitia administratorilor ca modalitate de a investi. `Nu stim daca o astfel de hotarare legislativa ar putea intra pe agenda partidelor politice in 2008, avand in vedere ca este un an electoral`, a mai spus Vasilescu. El a adaugat ca administratorii si arbitrul pensiilor private au avut o atitudine pozitiva fata de propunerea inaintata de ING Fond de Pensii.
Allianz-Tiriac Pensii Private considera ca pragul de investitii in unitati de fond ar putea urca pana la 50%. Directorul de investitii al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private, Dorin Boboc, considera ca legislatia ar trebui sa includa modalitatea de investitii in unitati de fond in categoria instrumentelor cu venituri variabile care, potrivit legii, permit o plasare de pana la 50% din valoarea activelor fondului de pensii. El a adaugat ca Allianz-Tiriac Pensii Private a primit derogare de le legea CSSPP care stabileste pragul de investitii in instrumente monetare de cel mult 20% si in titluri de stat de maximum 70%, pana cand activele totale ale fondului ajung la valoarea de 1 milion de lei, cu privire la activele de pe pilonul III (pensii facultative).
`Am cerut derogarea pentru ca activul fondurilor era mic si crestea destul de lenta. In aceste conditii, diversificarea investitiilor nu se putea face decat la costuri nejustificat de mari`, a mentionat Boboc pentru NewsIn, referindu-se fondurilor de pensii facultative - AZT Moderato si AZT Vivace. In ce priveste pensiile obligatorii, Dorin Boboc a mentionat ca nu considera ca este nevoie de o derogare privind aceste limite, in conditiile in care inca din prima zi de incasare a contributiilor de la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) ar putea primi 1 milion de lei. Administratorii pot solicita derogare de la limitele investitionale impuse de lege o anumita perioada. Potrivit legii, Comisia poate modifica temporar (prin norme) procentul maxim al activelor care poate fi investit in categoriile de active permise de lege.
Administratorii pot investi pana la 20% din valoarea totala a activelor in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei la o banca romana, sau la o sucursala a unei institutii de credit straine autorizata sa functioneze pe teritoriul Romaniei.
Pana la 70% din valoarea totala a activelor ar putea fi plasate in instrumente financiare cu risc scazut, care includ titluri de stat emise in Romania, in alte tari din Uniunea Europeana sau in state care apartin Spatiului Economic European.
De asemenea, administratorii pot investi cel mult 30% din valoarea activelor in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice din Romania sau din alte tari din Europa. Pana la 50% din valoarea totala a activelor fondului pot fi investite in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de catre autoritatile administratiei publice locale din state terte. Cel mult 15% din valoarea totala a activelor fondului pot fi investite in titluri de stat si alte valori mobiliare emise de state terte.
Administratorii pot plasa maximum 10% din valoarea totala a activelor in obligatiuni si alte valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de catre autoritatile administratiei publice locale din state terte.
Potrivit legii, 5% din valoarea activelor fondului pot fi investite in titluri de participare emise de catre organisme de plasament colectiv in valori mobiliare din Romania sau din alte tari (unitati de fond).
Tot 5% din valoarea activelor ar putea fi plasate in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, daca aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate si indeplinesc cerintele de rating, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Sursa: NewsIn
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...