Romania este o piata `strategica` pentru grupul financiar olandez ING, foarte importanta, avand in vedere ca doar in cateva luni va ajunge la 20% din numarul total al clientilor de pensii private din Europa Centrala si de Est ai companiei. `Piata romaneasca de pensii private este unul dintre proiectele strategice pentru noi. Avem o fereastra de oportunitate de patru luni (intre 17 septembrie si 17 ianuarie, cand toti angajatii sub 35 de ani vor trebui sa aleaga un fond privat de pensii - n.red.), in care obiectivul este sa atragem un milion de clienti`, a declarat Jacques de Vaucleroy, membru al boardului executiv al ING, responsabil de asigurari pentru Europa.
ING are circa 6 milioane de clienti in Europa Centrala, dintre care 4 milioane contributori la fondurile de pensii private si restul detinatori de polite de asigurare, deci cei un milion de clienti din Romania vor reprezenta 20% din total pe pensii private.
Vaucleroy, unul dintre cei noua membri ai Boardului executiv al ING, urmareste foarte de aproape piata autohtona in aceasta perioada. `Am fost pregatiti pentru start la 1 august, dar din pacate data a fost amanata (pentru 17 septembrie - n.red.). Sa speram ca va fi respectat noul termen`, a mentionat executivul ING. De Vaucleroy spune ca este greu de estimat cand va fi atins primul miliard de euro in active administrate pe piata romaneasca. `Spre deosebire de celelalte piete din Europa Centrala si de Est, in Romania procentajul de contributie este foarte mic, de 2% in primul an`.
ING a adus pana acum la capitalul companiei de pensii peste 50 milioane de euro si mizeaza pe atragerea a 35.000 de agenti de marketing. `Vom investi multi bani in Romania. Angajamentul nostru va fi foarte puternic`, a mai spus oficialul ING, fara sa dea mai multe detalii.
ING se pregateste de multi ani pentru intrarea pe pensii private pe piata autohtona, fiind una dintre companiile care a solicitat permanent autoritatilor elaborarea legislatiei necesare.
Odata atrasi, cei un milion de clienti din pensii private vor fi o baza de plecare pentru promovarea altor produse, mai sofisticate, de asigurari sau de fonduri de investitii.
ING nu ia in considerare deocamdata achizitii pe piata financiara romaneasca, dar daca apar oportunitati va actiona. `In general ne dezvoltam organic, dar suntem deschisi la orice oportunitate care apare`, a spus de Vaucleroy.
ING are 262.000 de clienti in asigurari de viata in Romania, fata de 795.000 de clienti in Ungaria (inclusiv pensii private), 2,88 milioane de clienti in Polonia sau 774.000 in Cehia. Compania a intrat deja pe piata romaneasca a fondurilor de pensii facultative, unde are 1.545 de clienti. Printre competitorii olandezilor sunt AIG (SUA), Allianz (Germania), Generali (Italia), Interamerican (Olanda) sau Omniasig (capital austriac). Linia de asigurari si pensii din Europa Centrala si de Est a adus in 2006 3% din totalul profitului brut, fata de 23% intreaga linie de asigurari din Europa sau 20% asigurarile de pe piata americana.
Insa in termeni de new business (polite noi vandute), un indicator foarte urmarit in industria asigurarilor, asigurarile si pensiile din Europa Centrala si de Est reprezinta 14%, fata de 27% toata Europa sau 21% Statele Unite. In Europa Centrala si de Est compania are operatiuni in Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Romania, Bulgaria si Rusia.
Grupul ING, care cuprinde banci, asigurari de viata si administrare de active, are o capitalizare de piata de circa 70 miliarde de euro, fiind pe locul 8 in Europa printre institutiile financiare si pe locul 15 in lume.
Furtuna financiara `subprime`
Furtuna financiara care traverseaza pietele financiare globale in acest moment, provocata de situatia proasta a creditelor `subprime` (riscante) din Statele Unite, nu are de ce sa afecteze Romania sau alte piete din Europa Centrala si de Est.
`Daca nimeni din Romania (nici o institutie financiara - n.red) nu are expunere, nu are de ce sa se teama`, a spus Vaucleroy.
Oficialul ING este de parere ca aceasta situatie a fost provocata de apetitul tot mai mare al investitorilor pentru active riscante din ultimii ani, ca urmare a lichiditatii foarte mari de pe pietele internationale.
Un articol de: Sorin Paslaru
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...