Opt dintre cele noua fonduri de pensii obligatorii administrate privat si-au publicat pentru prima data situatia detaliata a investitiilor.
Cei peste 4 milioane de romani care contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele opt fonduri au aflat astfel ca finanteaza fara sa stie banci britanice sau producatori auto din Germania.
Cele opt fonduri au investit circa 130 mil. lei in actiuni straine, precum cele ale BMW, Daimler sau Louis Vuitton si 308 mil. lei in obligatiuni corporatiste, precum cele emise de bancile britanice Royal Bank of Scotland, Lloyds sau de Bank of Ireland.
Plasamentele celor opt fonduri pe Bursa de la Bucuresti erau de 300 mil. lei, cele mai mari investitii fiind in actiunile celor cinci SIF-uri, Petrom si BRD, iar investitiile in obligatiuni emise de companii romanesti erau de 50 mil. lei. Doua treimi din activele cumulate ale celor opt fonduri, sunt plasate in titluri de stat romanesti.
Investitiile in actiuni ale fondurilor sunt cele care fac diferenta la pensia pe care o vor primi peste 20 de ani contribuabilii la aceste scheme de pensii.
"Este o bila neagra pentru Romania ca fondurile de pensii, in doar patru ani de functionare, au deja expuneri ridicate pe pietele externe. Poate s-au grabit iesind pe pietele externe, insa trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca piata locala de capital nu ofera nici lichiditate si nici emitenti de anvergura de care au nevoie fondurile de pensii. Poate si din aceasta cauza, prezenta fondurilor de pensii private este inca nesemnificativa la BVB", a spus Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Cel mai mare fond de pensii local, administrat de ING, este si unul dintre cei mai mari investitori locali pe pietele externe, cu peste 100 mil. lei investiti pe bursele din Polonia, Ungaria, Cehia si Austria si 140 mil. lei investiti in obligatiuni corporatiste straine din activele totale de 1,7 mld. lei.
“Ne dorim sa investim in economia romaneasca, insa nivelul actual de dezvoltare al pietei locale, numarul redus de emitenti care sa ofere o lichiditate suficienta si lipsa reprezentarii anumitor sectoare fac ca, momentan, sa fim nevoiti sa construim un portofoliu optim cu ajutorul expunerii pe pietele din regiune", a spus Marius Popescu, directorul general al ING Pensii. In 2010 fondul de pensii ING a inregistrat un randament de 16%.
"Este firesc ca fondurile de pensii sa isi diversifice portofoliul si sa caute oportunitati pe pietele externe, atat timp cat pe plan local administratorii sustin ca nu le gasesc. Am aderat la Uniunea Europeana in 2007 si consider ca nu trebuie sa mai consideram plasamentele externe drept plasamente straine", a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...