Guvernul si-a facut strategia pana in 2013. Vezi ce ne asteapta in urmatorii trei ani


Data: 16.09.2010

Guvernul a aprobat, miercuri, strategia fiscala pentru perioada 2011-2013, iar pognozele cu privire la cresterea economica sunt destul de optimiste, pe fondul reformelor promise. Astfel, potrivit Guvernului, economia va accelera treptat, cu 1,5% in 2011, 3,9% in 2012, iar in 2013, avansul va ajunge la 4,5%.

Totodata, Guvernul se angajeaza sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% din
PIB cat este in 2010, la 4,4% din PIB in 2011, la 3% in 2012 si 2,5% in 2013. Si cheltuielile cu personalul vor scadea de la peste 8% din PIB in 2010, la 7,4% din PIB in 2011.

"Cadrul macroeconomic pentru anul 2011 ia in considerare faptul ca evolutiile economice si financiare se vor imbunatati, recesiunea isi va reduce amplitudinea pe parcursul primului semestru al anului, astfel incat pe medie sa fie posibila o majorare a Produsului Intern Brut cu 1,5%", in documentul Guvernului, obtinut de Mediafax, privind strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani.

Optimism excesiv

Cat de realiste sunt aceste estimari vor simti insa, pe viitor, romanii, pe propria piele. Specialistii in domeniu se arata insa extrem de pesimistii cu privire la veridicitatea acestor date.

"Am o problema cu premisele economice si in legatura cu ipotezele macroeconomice pe baza carora s-a construit aceasta strategie fiscala. Eu nu cred ca 2011 va fi un an de
crestere economica cu 1,5%. De asemenea, mi se pare excesiv de optimist ca sa credem ca in 2012 va fi o crestere de 3,9, iar in 2013 de 4,5%. Opinia mea rezervata se bazeaza pe faptul ca Guvernul nu ne clarifica in legatura cu motoarele economice care ar determina o astfel de evolutie", a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan (PSD), pentru Ziare.com.

"Orice strategie fiscala urmeaza unei strategii de competitivitate industriala, care inca nu a iesit. Lucrurile astea se coreleaza intre ele, nu se fac doar pe bucati. Sub aspect metodologic este gresit sa mergi doar pe o prognoza si pe o strategie fiscala, cand strategia fiscala trebuie corelata cu una de competitivitate economica. Eu nu m-as fi grabit, deocamdata, cu o asemenea strategie, fara sa corelez politica fiscala cu elemente de politica industriala. Aici ma refer la toate acele masuri care conduc la cresterea productivitatii.

Si aici sunt mai multe elemente, unul care tine de cadrul macroeconomic, care este in buna masura fixat de aceasta strategie, al doilea element tine de ce are facut guvernul si de reforma intreprinderii, al treilea element tine de cercetare dezvoltare, al patrulea de imbunatatirea infrastructurii institutionale si al cincilea element de capital fizic. Daca lucurile astea sunt puse cap la cap, atunci ai o strategie de competitivitate, sau cum se numea candva o politica industriala", sustine si Valentin Ionescu, intr-o analiza facuta pentru Ziare.com.

Potrivit Guvernului, cresterea din 2012 si 2013 va fi determinata de cererea interna, dar si cresterea resurselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii fin bugetul de stat a investitiilor eligibile.

"Afirmatia ca va creste cererea interna, mie mi se pare total deplasata. In conditiile in care s-au taiat salarii, in conditiile in care se ajustaza sistemul de pensii, toate acestea vor avea ca si consecinta scaderea puterii de cumparare. Cresterea TVA cu cinci puncte procentuale si cresterile succesive de pret, la energie electrica, la transporturi, la apa, canal, salubritate au facut ca tarifele sa ne creasca pana la jumatatea anului cu 11%.

In aceste conditii este evident ca puterea de cumparare este pe un trend descrescator. Atunci aceasta constatare intra in contradictie cu informatia ca anul viitor crestea cererii interne va reprezenta un motor de relansare economica. Ar putea sa fie insa exportul, intrebarea este exportul pe ce relatie, pentru ca zona de export spre UE nu prevede o crestere atat de mare. Afirmatia ca se vor atrage mai multe fonduri de la Uniunea Europeana nu are temei", a adaugat Viorel Stefan.

Documentul aprobat de Guvern, obtinut de Mediafax, prevede ca atat cota unica, cat si contributiile la asigurarile sociale nu vor fi modificate pana in 2013, insa nu precizeaza daca va fi pastrata si TVA la 24%, nivelul majorat incepand cu luna iulie.

In ceea ce priveste mentinerea impozitului pe venit la 16%, Guvernul sustine ca, pe termen mediu, evolutia veniturilor din aceasta categorie este determinata de cresterea moderata a castigului salarial mediu brut in concordonata cu productivitatea, iar incasarile din impozitul pe venit se vor mentine la 3,3% - 3,4% din PIB in 2011-2013.

Daca angajatii din sectorul bugetar spera la majorari salariale, atunci acestia trebuie sa stie ca Guvernul a anuntat ca orice crestere salariala va fi conditionata de concedieri.

"Orice majorare salariala va fi conditionata de reducerea numarului de salariati si va fi raportata la evolutia indicatorilor economici si sociali. Guvernul va realiza o stricta monitorizare a salariilor din sectorul public, iar niciun ministru si niciun demnitar public nu va putea crea salarii, deduceri sau sporuri noi fara ca legea sa prevada o autorizatie speciala in acest sens", se arata in strategia prevazuta de Guvern pentru 2011-2013.

Strategia nu are obiectivele corelate intre ele

In ceea ce priveste plafonul nominal al cheltuielilor totale pentru 2011 la bugetul general consolidat, acesta este de 192,3 miliarde de lei.

"Toate acestea denota faptul ca Guvernul lucreaza separat, pe bucatele. Adica are o politica fiscala pentru urmatoarea perioada si care, in buna masura, reflecta ceea ce doreste Fondul Monetar. Daca nu se aduc modificari in nivelul contributiilor sociale, costul cu forta de munca creste, iar asta este descurajant pentru investitorii straini. Daca nu se pun cap la cap toate strategiile astea, nu o sa iasa nimic bun. Altfel vor fi elaborate succesiv mai mute strategii si fiecare va avea un obiectiv care nu au legatura cu un obiectiv ditr-o alta strategie. Oamenii astia nu lucreaza corelat, nu au legatura intre ele toate aspectele astea. Nu este normal sa lucrezi asa, ei nu trebuiau sa iasa asa pe piata.

Daca analizam doar strategia asta, avem o mare problema cu contributiile sociale, care in loc sa scada au crescut din 2007 incoace. De exemplu, contributia de asigurari sociale a crescut de la 27,5% la 31,3%. Celelalte nu au crescut dar este o crestere a contributiilor sociale si pe ansamblu lucrurile iti dau un cost si contribuie la presiunea fiscal individuala care este in crestere", continua Valentin Ionescu.

Bani mai multi in an electoral

Totodata, strategia fiscala prevede o crestere cu 7% a cheltuielilor bugetare in 2012. Justificabil sau nu, Guvernul mareste cheltuielile bugetare exact in an electoral, cand cu siguranta va arunca, din nou, cu praf in ochi romanilor, in speranta obtinerii de voturi.

"Intotdeauna in an electoral s-au dat bani mai multi. Pe de alta parte anul si coincide cu o crestere ceva mai mare a PIB-ului, asta daca intradevar vom avea crestere economica, si atunci sunt resurse mai mari. Eu sunt insa ingrijorat de altceva, nu ma ingrijoreaza faptul ca se dau mai multi bani, ci ma ingrijoreaza modul in care sunt chetuiti acesti bani si cu ce eficienta.

Ca daca strategia asta fiscala nu stabileste, de exemplu, o crestere a eficientei modului de cheltuire a banilor, astfel incat numai pe bza de analiza cost-beneficiu verificata sa se aloce bani pentru investitii de capital si tot pe aceeasi metodoligie sa se aloce pe tot sectorul public, indiferent ca avem de-a face cu investitii de capital sau cu cheltuieli materiale si de servicii, atunci degeaba crestm cheltuiala", considera Valentin Ionescu.

"Am putea sa ne gandim la o chestiune periculoasa, daca este reala. Aceasta strategie trebuie aprobata de Consiuluil de Supraveghere Fiscala, care s-a gandit sa fie o autoritate deasupra oricaror interese politice si care pe criterii absolut profesionale sa valideze cifrele strategiei fiscale, sa spuna ca sunt corecte. Daca din strategie emana un iz de interes politic, in sensul alocarii de ani mai multi de la
buget in an electoral, concluzia este ca acest iz al interesului politic a patruns si aici", opineaza si Viorel Stefan.

In aceeasi strategie se prevede si ca scaderile de salarii si de numar de angajati in economie vor fi recuperate in 2013. Totusi 100.000 de romani vor intra in somaj in acest an, numarul de angajati ajungand la 4,6 milioane, iar rata somajului va urca pana la 8,5%, respectiv 760.000 someri inregistrati. Guvernul mizeaza insa in 2011 pe reluarea cresterii economice si se asteapta ca si piata muncii sa se imbunatateasca, estimandu-se ca numarul mediu de salariati se va majora cu 0,5% in 2011, cu 1% in 2012 si cu 0,8% in 2013. In aceste conditii, abia in 2013 se va ajunge la un numar de 4,77 milioane salariati.

In ceea ce priveste castigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2011, acesta va fi de 2.022 lei, cu 5,9% mai mare decat in 2010. Salariul real va fi insa recuperat tot in trepte, cu 0,4% in 2011, cu 1,5% in 2012 si cu 1,7% in 2013.

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor