GUVERNUL BATE IN CUIE COMISIONUL LA PENSII PRIVATE


Data: 16.10.2007

Masura da satisfactie sindicatelor, care au cerut ca modificarile sa nu poata fi facute decat de Parlament. Un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Muncii elimina posibilitatea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) de a modifica plafonul maxim, stabilit prin lege, de 0,05% pe luna din activele nete ale fondurilor, al comisionului de administrare perceput de gestionarii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II).

Legea 411/2004 privind pensiile administrate privat prevede ca societatile de gestionare a fondurilor de pensii private obligatorii pot percepe doua comisioane de administrare: unul de maximum 2,5% din contributiile platite de participanti, inainte de transformarea acestora in unitati de fond, si unul de maximum 0,05% lunar din activul net al fondului. Aceeasi lege precizeaza, la art. 86, alineatul 4, ca CSSPP poate modifica plafonul maxim al comisionului perceput din activul net al fondurilor, cu conditia de a notifica aceasta modificare cu cel putin un an inainte de intrarea ei in vigoare. Potrivit unui proiect recent de ordonanta, elaborat de Ministerul Muncii, alin. 4 al art. 86 din Legea 411/2004 urmeaza sa fie abrogat, astfel incat CSSPP nu va mai avea posibilitatea legala de a modifica cuantumul maxim al respectivului comision.

Plafonul maxim nu se mai modifica

`Abrogarea alin. 4 al art. 86 din Legea 411/2004, respectiv eliminarea posibilitatii ca CSSPP sa modifice plafonul maxim, de 0,05% lunar, al comisionului de administrare perceput din activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii are drept scop mentinerea actualului nivel al acestui plafon, astfel incat acesta sa nu poata fi modificat in urma eventualelor solicitari ale companiilor de administrare`, a declarat, pentru SFin, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mariana Campeanu. Potrivit presedintelui CNPAS, plafonul urmeaza sa fie mentinut la nivelul de 0,05% pe luna sau 0,6% pe an, din activul net al fondurilor.

Potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, prin proiectul de ordonanta al Ministerului Muncii CSSPP pierde puterea de a modifica prin norme nivelul maxim al comisionului de administrare perceput din active, acest plafon putand in viitor sa fie schimbat doar prin modificarea legii pilonului II. `Am decis sa renuntam la aceasta atributie, intrucat numeroase voci au spus ca, in acest fel, CSSPP ar influenta negativ piata, desi intentia noastra a fost aceea de a ne legifera dreptul de a modifica plafonul comisioanelor exclusiv in jos, in functie de rapoartele privind incasarile din comisioane ale administratorilor`, spune Mircea Oancea.

Parlamentul, `umbrela` preferata a sindicatelor

Puterea de decizie a CSSPP in privinta plafonului maxim al comisionului de administrare perceput din activul net al fondurilor a fost unul dintre motivele de nemultumi-re ale confederatiilor sindicale in raport cu legislatia pilonului II. CNS Cartel Alfa si-a exprimat, inca de la inceputul anului, nemultumirea fata de acest aspect, intr-o scrisoare deschisa adresata institutiilor statului. `CSSPP poate modifica, prin decizie proprie, plafonul comisioanelor de administrare. Avand in vedere ca aceste comisioane pot reprezenta o suma considerabila din valoarea totala a contului personal, nu este normal ca ele sa poata fi majorate de cei cinci membri ai Comisiei, fara decizia reprezentantilor cetatenilor, adica a Parlamentului Romaniei`, se spunea in scrisoare.

Un articol de: Adrian Mosoianu

Integral in Saptamana Financiara

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor