Data: 21.09.2007

Desi primii pasi pentru implementarea sistemului de pensii private s-au facut din 2004, guvernul intentioneaza sa modifice legislatia in domeniu. Dar schimbarea regulilor in timpul jocului nu este singura problema a sistemului. Agentii de marketing si brokerii de pensii private au inceput sa oferteze sume importante pentru a atrage persoanele interesate de vanzarea produselor de pensii. Pentru a-i stimula pe cei care alcatuiesc forta de vanzare, companiile pluseaza si ridica nivelul comisioanelor platite pentru adeziuni.

In urmatoarele patru luni, Ministerul Muncii impreuna cu Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) trebuie sa pregateasca un pachet de legi care sa modifice si sa completeze legislatia privind sistemul de pensii private obligatorii. Una dintre schimbarile importante se refera la institutia care va realiza platile contributiilor catre fondurile de pensii private. Premierul Tariceanu spunea ca CNPAS ar putea relua aceasta atributie in detrimentul ANAF. Cand partile implicate in sistem au sanctionat acest aspect, reprezentantii statului au dat asigurari ca toate problemele vor fi rezolvate pana la 17 septembrie 2007. Iata ca, inca o data, `gurile rele` au avut dreptate. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a ramas ferm pe pozitii. `Nu amanam data de aderare, nu modificam legislatia`, a spus Oancea, care a explicat ca arbitrul pietei este cel care elaboreaza normele in domeniu. Insa ramane aceeasi problema: sistemul informatic. `Trebuie sa functioneze sistemul informatic ca sa mearga totul`, conchide analistul economic Ilie Serbanescu.

Banii din pensii, foarte putini

Alte probleme pe care institutiile statului ar trebui sa le rezolve, daca tot umbla la legile care reglementeaza piata, sunt garantarea contributiilor in raport cu inflatia si desemnarea unei entitati cu expertiza in sectorul financiar, care sa urmareasca traseul banilor din contributii, cea mai potrivita fiind, din acest punct de vedere, Banca Nationala a Romaniei, crede directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (AGEA), Liviu Voinea. `Companiile ar trebui obligate sa garanteze contributiile cel putin in raport cu inflatia, de vreme ce pensiile de stat se coreleaza cu inflatia. Cat poate sa fie randamentul? 5 sau 7%? Din 7% scadeti inflatia de 3%, daca facem un calcul pe termen lung, scadeti impozitul si comisioanele si nu mai ramai decat cu foarte putini bani`, explica Liviu Voinea. Garantarea contributiilor reprezinta o chestiune sanctionata si de Ilie Serbanescu. `Statul obliga oamenii sa se duca la privati, statul ar trebui sa dea ceva, dar nu stiu de unde ar putea sa finanteze aceasta diferenta`, apreciaza analistul economic.

Buna credinta

Companiile au anuntat ca pentru plata comisioanelor celor aproximativ 250.000 de agenti de marketing vor cheltui zeci de milioane de euro. Acestia vor fi remunerati in functie de numarul de adeziuni pe care le aduna, iar cifrele din piata indica sume de 20 pana la 50 de euro pentru o semnatura, la care se aduga bonusurile pentru performanta. Astfel, in ofertele de pe piata pentru atragerea celor interesati sa vanda pensii private sunt inaintate sume intre 20 si 25 de euro pentru fiecare adeziune daca agentul aduna 1-20 de semnaturi. Daca numarul adeziunilor este mai mare de 100, agentul poate miza pe cel putin 30 de euro pentru fiecare semnatura.

Consultand o asemenea oferta, am insistat asupra demersurilor privind autorizarea si asupra modalitatilor prin care ne vor fi testate cunostintele referitoare la legislatia in domeniu. Ni s-a raspuns simplu ca trebuie sa completam un formular si ca putem fi verificati si telefonic. Din pacate, aceste practici nu pot fi stopate de catre CSSPP, deoarece verificarea persoanelor care ne vor vinde produse de pensii revine in sarcina administratorilor si a brokerilor de pensii. Pe baza atestatului pe care acestia il elibereaza, CSSPP avizeaza agentii de marketing si brokerii de pensii. Altfel spus, se merge si pe buna credinta a jucatorilor din piata, mai ales ca arbitrul pietei nu are atat de multi angajati incat sa poata verifica fiecare `vanzator` de pensii in parte.

Un articol de: Simona Diaconu

Integral in Curentul

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor