Bazele de date din Romania sunt realizate pe baza codului numeric personal (CNP), iar daca o cifra din CNP este transmisa gresit de angajator catre sistemul de pensii, banii din contributii ramand blocati intr-un cont care nu exista sau la care viitorul pensionar nu poate avea acces, se arata intr-o analiza din numarul de astazi al revistei `Capital`.
Cazuri concrete
Acest tip de erori a fost scos la iveala de sistemul pensiilor private. Jurnalistii au plecat de la cazul Magdei M., care a semnat actul de aderare la Pilonul II de pensii private obligatorii, insa, dupa incheierea perioadei de subscriere, nu s-a regasit pe niciuna din listele participantilor la acest sistem.
Dupa mai bine de doua luni de cercetari, Magda a aflat ca angajatorul a transmis gresit codul sau numeric personal atunci cand a virat contributia sociala catre stat. In concluzie, contributiile Magdei au fost blocate intr-un cont-fantoma, constituit pe baza unui CNP gresit.
`In cazul in care angajatorul comunica eronat un CNP prin declaratiile nominale lunare, are obligatia legala sa transmita o declaratie rectificativa, urmand ca modificarea actului de aderare din sistemul de pensii administrat privat sa fie operata in acelasi timp cu datele corespunza toare din sistemul public de pensii`, este punctul de vedere oficial al Casei de Pensii.
Pentru aceasta insa, cineva trebuie sa sesizeze greseala din actele publice. Desi, pana in prezent, cazuri de acest gen nu au fost semnalate in numar foarte mare, pensiile private sunt abia la inceput, iar in sistemul public nu se cunoaste cu exactitate situatia, intrucat aceasta se bazeaza in principal pe declaratiile nominale ale angajatorilor.
Mai mult, 21,5% din conturile de pensii private sunt goale, potrivit datelor Casei de Pensii. Presedintele institutiei, Mariana Campeanu, considera insa ca acestea se vor completa in maximum patru luni, pe masura ce persoanele care au semnat acte de aderare vor desfasura activitati generatoare de venituri.
Sursa: Evenimentul Zilei
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...