Generali Asigurari mizeaza pe cresterea cu cel putin 50% a segmentului sau de asigurari unit-linked in acest an, la cel putin 8 milioane lei, mai ales datorita constientizarii romanilor de necesitatea acestui produs, a declarat seful serviciului asigurari de viata al companiei. La produsele de tip unit-linked, companiile plaseaza in fonduri de investitii o mare parte din prima platita, dar riscul investitional apartine clientului, intrucat acesta este cel care decide in care dintre fonduri isi plaseaza banii. Clientul mai decide si nivelul ponderii investite din prima de asigurare, cu conditia sa ramana o anumita suma care sa acopere prima de asigurare de viata.
In 2007, Generali Asigurari a afisat prime brute subscrise de 5,2 milioane lei din asigurari de viata unit-linked. `Generali Asigurari a afisat prime brute subscrise de 60,8 milioane lei din asigurari de viata anul trecut, in crestere cu 49,4% fata de 2006, ca urmare a avansului puternic pe segmentul de asigurari unit-linked`, a precizat seful serviciului asigurari de viata al companiei, Ovidiu Racoveanu. Compania a inregistrat anul anterior prime brute subscrise de 40,7 milioane lei din asigurari de viata. Generali Asigurari a afisat o crestere peste medie si pe segmentul de asigurari `employee benefit` (asigurari de grup destinate in special companiilor n.r.) si pe segmentul de asigurari privind creditele contractate de la banci. Primele brute subscrise din asigurarile de tip `employee benefit` au depasit 10 milioane lei (circa 3 milioane euro) in 2007, in urcare cu 42% fata de nivelul din anul anterior, iar pe partea asigurarilor de risc cresterea afisata anul trecut a fost de peste 60%.
Racoveanu a mentionat ca forta de vanzari a companiei a inregistrat o crestere neta de 1.500 de persoane, odata cu incheierea campaniei de aderare pe piata pensiilor obligatorii (pilon II), cand o parte dintre agentii de marketing ai companiei au dorit sa-si continue activitatea si sa vanda polite de asigurare.
`Aproximativ 20% dintre agentii de vanzari ai companiei au plecat din structura la 31 decembrie 2007, cand au fost nevoiti sa se reautorizeze, conform legislatiei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). La sfarsitul lunii ianuarie, compania avea circa 5.000 de agenti de vanzari, impreuna cu cei 1.500 de agenti de marketing care vandusera pensii obligatorii pentru Generali - si care au decis sa ramana in structura`, a explicat Racoveanu.
Pensiile private obligatorii au trezit interesul romanilor pentru produsele cu componenta investitionala
Oficialul Generali Asigurari crede ca pensiile private obligatorii (pilonul II) au dat un prim imbold asigurarilor de viata, respectiv asigurarilor cu componenta investitionala - deoarece din ce in ce mai multi romani au inceput sa constientizeze nevoia unui venit suplimentar fata de pensia de la stat. In prezent nu se poate vorbi de o concureta directa intre asigurarile de viata unit-linked si pensiile facultative (pilon III), deoarece acestea se completeaza reciproc prin avantajele pe care le ofera, considera Racoveanu. `Pilonul III este interesant pentru companie si pentru angajati deoarece are avantajul deducerii fiscale de 200 euro de persoana pe an - si tot de aici ar putea veni si problemele, deoarece aceasta deducere este relativ insuficienta`, a mai spus oficialul Generali Asigurari. `Cei 200 euro economisiti timp de 20 de ani nu reprezinta o suma importanta care sa genereze o pensie decenta`, a explicat Racoveanu, care a adaugat ca de aici provine nevoia de protectie si de economisire suplimentara, deci necesitatea asigurarilor de viata cu componenta investitionala.
Pensiile facultative sunt reglementate de lege, sunt foarte stricte in ce priveste investitiile si au numai componente de capitalizare. `Pilonul III este strict reglementat de lege in sensul ca investitiile sunt limitate ca plaja, iar noi putem veni cu fonduri cu diferite grade de risc sau valute. Dupa ce firmele vor merge catre pensiile facultative, care vor creste spectaculos anul acesta, se vor orienta si catre asigurarile de viata`, a adaugat Racoveanu.
In ce priveste perioada de investitii, oficialul Generali Asigurari recomanda ca durata minima pentru asigurarile de viata unit-linked sa fie de cel putin 15 ani. Sub aceasta perioada nu se poate obtine o capitalizare suficienta. `Pentru durate mai mici clientul trebuie sa vina cu multi bani, deoarece asigurarea il va costa foarte mult, iar randamentul si dobanzile cumulate vor fi relativ mici comparativ cu o polita pe o durata mai mare.
`Durata minima efectiva pe care o avem pe produsul Genius este de cinci ani. Prin urmare, acceptam si polite pe cinci sau zece ani, dar recomandarea noastra este aceea de a opta pentru o perioada mai mare de 15 ani. In general, clientii aleg 17-20 de ani, sau chiar durate mai mari`, a explicat Racoveanu.
Ponderea asigurarilor de viata ar putea creste la 25-28% din piata asigurarilor in cinci ani
Piata asigurarilor de viata din Romania va creste peste nivelul de crestere al pietei - si mai ales ca pondere in totalul asigurarilor, de la 19% in prezent la 25%-28% peste cinci ani, considera Racoveanu. Principalul motor de stimulare a asigurarilor de viata il reprezinta puterea de cumparare a populatiei, care nu va inregistra un avans important. Potrivit datelor CSA, piata asigurarilor de viata a fost de 1,44 miliarde lei in 2007, cu 26,46% mai mult decat in anul anterior.
Generali Asigurari administreaza trei fonduri cu grade diferite de risc. Pentru fondul Armonie, cu un grad moderat de risc, randamentul net a fost de 8,37% in 2007, pentru fondul Activ, cu un grad ridicat de risc randamentul net a fost anul trecut de 8,85%. Fondul cu un grad de risc scazut se numeste Confident si a afisat un randament net de 6,26% in 2007. Randamentele nete ale fondurilor Armonie si Activ nu includ unele dividende si actiuni care sunt in curs de aprobare.
Pe partea de active administrate, activul net al fond Confident era de peste 950.000 lei in februarie 2008, iar la Armonie activul net a depasit valoarea de 2,6 milioane lei. Totodata, fondul Activ avea un activ net de peste 3 milioane euro la sfarsitul lui februarie.
Sursa: NewsIn
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...