Randamentele pe care le vedem afisate la fondurile de pensii private si care nu sunt mereu calculate corect urmeaza sa se reaseze pe baze reale. incepand cu 2009.
Administratorii fondurilor de pensii vor primi formule dupa care sa calculeze valorile raportate pentru fiecare tip de investitie pe care o realizeaza. În prezent, calculele administratorilor si ale bancilor depozitare pot avea rezultate diferite, iar clientii fondurilor de pensii ajung sa perceapa eronat ierarhia reala a celor mai performanti administratori. Efectele asupra randamentelor fondurilor urmeaza sa se vada în timp. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a pregatit norme pe aceasta tema care au fost lansate recent în dezbatere publica.
„CSSPP urmareste reglementarea unor modele unitare de calcul aplicabile tuturor entitatilor, care sa permita o ierarhizare reala a nivelului de performanta pentru fiecare fond în parte si care sa genereze un comportament echilibrat la nivelul sistemului de pensii private“, se afirma într-un comunicat al Comisiei. "În prezent, Comisia primeste valori diferite raportate de administratorii de fonduri si de bancile depozitare, care fac calcule în paralel cu administratorii", a declarat pentru Capital vicepresedintelui CSSPP, Ion Giurescu. „Noi avem raportari încrucisate de la administratori si de la depozitari si apar diferente între valori raportate pe tipuri de instrumente“, explica Giurescu.
Modificarile legislative sunt pregatite în conditiile în care întreaga piata vorbeste de raportarea unor randamente mai mari de catre cel putin un fond de pensii prin aplicarea unor metode diferite de calcul al activului net în cazul obligatiunilor cu discount. Comisia le pune administratorilor la dispozitie 17 formule cu ajutorul carora sa calculeze valorile pentru fiecare instrument de investitii, la fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) si la cele facultative (Pilonul III). Normele actuale pe aceasta tema contin numai doua formule.
Randamentele diferite raportate de fondurile de pensii de pe Pilonul II care au plecat la drum în acelasi moment sunt influentate si de alti factori: sumele plasate în actiuni, momentul în care au fost facute aceste investitii sau renuntarea la perceperea unor comisioane în acest an.
Randamentele obtinute de fonduri pe perioade scurte de timp nu sunt relevante pentru valoarea pensiei pe care o vor încasa clientii deoarece pensiile sunt produse pe termen lung, de obicei câteva zeci de ani. Însa, în conditiile în care între randamentele raportate apar diferente mari, acestea sunt un subiect sensibil, mai ales în conditiile în care unii clienti pot decide sa schimbe fondul de pensii obligatorii tocmai din acest motiv.
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...