Fondurile de pensii facultative (pilonul III) si-au diminuat ponderea investitiilor in depozite bancare in favoarea obligatiunilor de stat si municipale, exceptie facand fondul OTP Strateg cu doar 6 luni de functionare, potrivit datelor CSSPP. Ponderea depozitelor in totalul plasamentelor efectuate de fondurile prezente pe pilonul III a scazut de la 70%, la finalul anului 2007, la aproape 15%, la sfarsitul lunii martie.
Ponderea obligatiunilor de stat s-a majorat de la 21% la 72%. In 2007, fondurile de pensii facultative au plasat aproape toti banii disponibili din contributii, in depozite bancare, asteptand sa atinga o masa critica pentru a diversifica plasamentele si a se indrepta catre portofoliul-tinta.
`In primele trei luni ale anului se observa un interes din ce in ce mai sporit pentru obligatiunile corporative tranzactionate. Aceste instrumente au ajuns la o pondere de 5,3% din totalul plasamentelor, fiind achizitionate atat de pe piata romaneasca (BVB) cat si de pe pietele reglementate din statele membre UE. In privinta actiunilor, acestea sunt achizitionate, in totalitate, de pe piata romaneasca (BVB)`, mai arata comunicatul Arbitrului pensiilor private. Potrivit prospectelor individuale aprobate de catre CSSPP, fondurile active si-au asumat urmatoarele grade de risc: grad de risc scazut: BCR Prudent, grad de risc ridicat: AZT Vivace, grad de risc mediu: AZT Moderato, ING Clasic, ING Optim, Pensia Mea si OTP Strateg.
In ceea ce priveste structura pe grupe de varsta, participantii cu varste cuprinse intre 30 si 44 ani inregistreaza 49,33 % in decembrie 2007, 48,63% in ianuarie 2008, 48,49 % in februarie 2008 si 48,75% in martie 2008. Pe baza raportarilor privind structura pe grupe de sex si varsta la data de 31 martie, din 75.423 de participanti, 48,92% sunt femei si 51,08% barbati, fata de decembrie 2007 inregistrandu-se o crestere a ponderii participantilor barbati, cu 3,2 procente.
Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 17,69% in luna aprilie pana la 29,21 milioane lei (7,94 milioane euro), potrivit datelor publicate joi de arbitrul pensiilor private.
La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 82.337 la 30 aprilie, dupa cum arata datele publicate de CSSPP. AZT Moderato a atras 16.733 de participanti pana la finalul lunii aprilie si a ajuns la o valoare a activului net de 5,62 milioane lei, ING Clasic avea 14.750 de participanti si un activ net de 4,98 milioane lei, AZT Vivace - un activ net de 3,37 milioane lei si 14.411 participanti, Pensia Mea - 6.134 de participanti, cu un activ de 2,23 milioane lei, iar ING Optim - un activ net de 2,73 milioane lei si 9.824 de participanti. BCR Prudent, cu 20.180 de participanti, a ajuns la un activ net de 10,21 milioane lei.
OTP Strateg a facut prima raportare la CSSPP la sfarsitul lunii noiembrie si a afisat un numar de 305 de participanti si un activ net de 57.796 lei. Cea mai mare crestere fata de luna anterioara a fost inregistrata de ING Optim, ale carui active nete au sporit cu 30,21%. Activele nete ale AZT Vivace au crescut cu 19,9%, cele ale Pensia Mea au urcat cu 20,51%, OTP Strateg si-a sporit activele cu 7,72%, iar ING Clasic - cu 22,22%. Valoarea activelor nete ale fondului AZT Moderato a urcat cu 17% fata de luna precedenta, in timp ce activele nete ale BCR Prudent au crescut cu 11,95%.
CSSPP a mai avizat ca administrator de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management. Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit. Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.
Sursa: NewsIn
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...