Patru fonduri de pensii obligatorii din cele 14 care activeaza pe piata au inregistrat randamente pozitive in primele sase saptamani de la lansare, restul fiind pe minus. Fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) au inregistrat randamente intre -2,43% si 3,68% in primele sase saptamani de la lansare, arata datele publicate de companiile de administrare pe site-urile lor.
Patru din cele 14 fonduri care activeaza pe piata au raportat castiguri, in timp ce restul fondurilor au terminat aceasta perioada pe minus. Aceste rezultate nu sunt insa relevante in prezent, perioada de timp fiind foarte scurta. Primele rezultate cu adevarat importante vor fi cele anuale.
Fondul cu cel mai mare randament a fost ING, care a castigat 3,68% in aceasta perioada, fiind urmat de fondurile BT Aegon (1,09%), OTP (0,46%) si AIG (0,22%). Fondurile care au incheiat primele sase saptamani pe minus sunt Interamerican (-0,41%), Prima Pensie (-0,41%), Generali (-0,72%), Omniasig (-1,1%), Bancpost (-1,2%), BRD (-1,27%), Aviva (-1,33%), KD
(-1,44%), Allianz-Tiriac (-1,81%) si BCR (-2,43%).
Pentru fondurile care au investit o parte din contributiile clientilor pe
Recent, fondurile au publicat structura investitiilor de la sfarsitul lunii mai, adica la doar o saptamana si jumatate de la lansarea lor pe piata.
Potrivit rapoartelor, mai mult de jumatate din bani au fost plasati in depozite bancare, iar circa 37% in titluri de stat. Plasamentele in actiuni listate reprezentau circa 9% din total.
Cel mai mare fond de pe piata, ING, care are peste 1,38 milioane de clienti, a mizat pe titluri de stat, in care a investit 69% din active, restul banilor fiind plasati in depozite bancare.
Allianz-Tiriac, care ocupa locul doi, cu peste un milion de clienti, a mizat si pe actiuni listate, in care a investit 20% din contributii, restul banilor fiind plasati in depozite bancare.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private le-a permis printr-o derogare fondurilor de pensii sa investeasca mai mult de 20% din active, asa cum prevedea legislatia, in depozite bancare. Aceasta derogare este valabila timp de sase luni de la lansarea fondurilor.
Un articol de: Angela Placinta
Integral in: Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...