Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) estimeaza ca va autoriza pina la finele acestui an sapte-opt administratori de pensii facultative.
Pentru ca nu sint persoane juridice, fondurile de pensii private nu pot da faliment. Singurii care pot ajunge in aceasta situatie, daca fondul nu merge bine, sint administratorii acelui fond de pensii. `Dupa doi ani de functionare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va calcula randamentul mediu al fondurilor. Iar potrivit legii, fondurile de pensii care au un randament mai mic cu 4% decit cel mediu intra in supraveghere speciala`, ne anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Administrare speciala la fondurile pe plus
Curios, dar si daca fondul de pensii are un randament pozitiv, el poate intra in supraveghere speciala. `Daca media pietei fondurilor este de 7%, iar un fond de pensii are un randament de doar 2%, atunci potrivit legii el intra in supraveghere speciala. Si asta imediat. Daca se constata ca lucrurile merg mai rau, atunci fondul trece din supraveghere speciala in administrarea altui fond. Un fond care va fi ales pe criterii de eficienta si de costuri. Drept urmare, banii de pensii facultative nu pot fi pierduti. E drept, randamentul acelor bani va fi diferit de la un fond la altul`, mai adauga Mircea Oancea.
7-8 administratori in 2007
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) estimeaza ca va autoriza pina la finele acestui an sapte-opt administratori de pensii facultative. Se estimeaza ca valoarea contributiilor in primul an de functionare a sistemului de pensii facultative va insuma 40-50 de milioane de euro, iar numarul participantilor se va situa intre 200.000 si 300.000 de persoane. Primele contributii la Pilonul III (pensii facultative) vor fi platite incepind cu luna mai.
`Asa cum s-a anuntat anterior, valoarea contributiilor la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va totaliza 150 de milioane de euro in 2008. Per total, nu cred ca suma de 200 de milioane de euro va constitui o presiune foarte mare asupra pietei financiar-bancare si a Bursei de Valori`, a spus Oancea.
Deductibilitate de 200 de euro pe an
Seful CSSPP a mai spus ca, intr-o prima etapa, angajatorii `nu vor face coada` la fondurile de pensii facultative, chiar daca legea privind Codul fiscal prevede o deductibilitate de 200 de euro pe an pe salariat.
`Unul dintre motive ar fi ca si la nivelul companiilor exista un deficit de informare cu privire la sistemul de pensii private`, a explicat presedintele autoritatii de reglementare. El a mentionat ca salariatii ii vor determina pe angajatori sa treaca pe cartea de munca intregul salariu primit lunar.
`Exista angajatori care in documente trec doar venitul minim pe economie si restul salariului este acordat prin diverse artificii contabile. Aceasta practica va fi inlaturata, pentru ca salariatii vor deveni constienti ca o contributie mai mare va spori sansele unei pensii decente la sfirsitul perioadei active`, a aratat Oancea.
Un articol de: Dan Odagiu
Sursa: Cotidianul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...