Cotizatiile participantilor la fondurile private de pensii vor fi garantate. Pana la finele acestui an va fi infiintat Fondul de garantare a pensiilor private, care va avea menirea de a proteja sumele pe care le-au investit cei care contribuie la acest sistem, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Fondul va garanta si beneficiile celor care contribuie la fondurile de pensii private, adica plata pensiilor dupa ce acestia vor iesi la pensie. `In situatia putin probabila ca un administrator de pensii sa intre in incapacitate de plata, fondul de garantare va achita sumele ramase neplatite participantilor la fondul de pensii`, a afirmat Oancea.
Fondul va fi infiintat in baza unei legi care va reglementa constituirea si functionarea acestuia. Acesta va fi infiintat pe baza contributiilor firmelor care vand produse de pensii private. Nivelul contributiei acestor firme va fi stabilit de CSSPP.
Fondul va fi condus de un comitet format din cate un reprezentant al fiecarei firme care vinde produse de pensii private si, eventual, si un reprezentant al Comisiei, potrivit lui Oancea. Sumele care vor ajunge in acest fond urmeaza sa fie investite in instrumente care vor fi stabilite de CSSPP.
Fara limitari la pensiile facultative
Autoritatea de reglementare ia in calcul posibilitatea eliminarii nivelului maxim al contributiei la Pilonul III, la care pot contribui persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani.
`Conform legislatiei, nivelul contributiei se va ridica pana la 15% din venitul lunar impozabil al persoanei inscrise la fondul de pensii. Prin eliminarea acestui prag, fiecare participant va putea contribui cat doreste la un fond de pensii facultativ`, a spus Oancea.
Persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot opta pentu a contribui si la Pilonul II. La acesta sunt obligati sa contribuie angajatii cu varste de pana la 35 de ani.
Contributiile la acest pilon nu sunt suportate de angajat sau de firma la care lucreaza o parte din suma platita in prezent statului se va duce la fondul de pensii private pentru care a optat fiecare dintre angajatii eligibili.
Un articol de: Consuela Stegarescu
Sursa: Evenimentul Zilei
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...