FOAMEA DE COMISIOANE A AGENTILOR DE PENSII PRIVATE VA CONTINUA SI DUPA 17 IANUARIE 2008


Data: 27.11.2007

Transferul activelor de la un fond la altul ar putea deveni, dupa incheierea perioadei de aderare la pilonul II, o afacere pentru agentii de marketing care au prins gustul comisioanelor grase, daca arbitrul pensiilor nu impune prevederi stricte, spun administratorii de fonduri. Norma propusa de arbitrul pensiilor private da posibilitatea transferului unui aderent de la un fond la altul de patru ori pe an. Participantii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) se vor putea transfera de patru ori pe an, conform unui proiect de norma al arbitrului pensiilor private, care se afla in dezbatere publica pana astazi. Potrivit acestuia, cererile de transfer ale aderentilor se vor inregistra trimestrial, dar numai in cursul lunilor februarie, mai, august si noiembrie din fiecare an.

Data limita afisata pe site corespunde termenului limita minim legal pentru dezbaterea publica, insa acesta va fi cel mai probabil prelungit, au spus surse din piata. Astfel, norma de transfer va fi discutata in Consiliul Comsiei la inceputul lunii decembrie, iar termenul in care se va afla in dezbatere publica va fi prelungit pana in preajma zilei in care se va lua in discutie de catre membrii Consiliului.

Administratorii marilor fonduri, cei mai expusi la `foamea de comisioane` a agentilor, cer o norma mai restrictiva.

`Nivelul comisioanelor oferite agentilor de marketing ar trebui sa fie proportionale cu marimea activelor`, a declarat presedintele Allianz-Tiriac Fond de Pensii, Crinu Andanut.

El a explicat ca un nivel al comisioanelor de 200 de euro pe participant, de exemplu, oferite de un fond mic, incurajeaza agentii sa faca o afacere fara sfarsit din transferul activelor, fenomen care poate dezechilibra piata.

`Foamea de comisioane a agentilor de marketing nu va inceta pe 17 ianuarie, iar mutarea in bloc a 5.000 sau 10.000 de aderenti poate conduce la falimentul unui admistrator sau la trecerea acestuia in procedura de supraveghere speciala`, a adaugat Andanut. 

El a amintit ca un fond trebuie sa detina in primii trei ani minimum 50.000 de participanti, iar eventuale mutari in bloc il pot aduce sub acest prag. Totodata, un fond care ramane cu o valoare mica a activelor nu poate face investitii eficiente, a mai spus Andanut. El considera ca plata unei penalizari de 5% din totalul activelor (in primii doi ani) este foarte mica si nu poate descuraja astfel de initiative.

`Ponderea celor care se vor transfera de la un fond la altul depinde de norma pe care o va elabora Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)`, a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

El a adaugat ca aceasta urmeaza sa reglementeze nivelul comisioanelor, respectiv prelucrarea datelor si modul de transfer a activelor. `Norma trebuie sa fie mai restrictiva si sa permita transferul la initiativa participantului si nu la initiativa agentului de marketing. In caz contrar, ne asteptam la un proces continuu de aderare la aceste fonduri`, a mai spus Vasilescu.

Transferurile post-aderare pot limita randamentele fondurilor si castigurile participantilor, spun administratorii.

Seful ING Fond de Pensii recomanda contribuabililor sa se gandeasca la nivelul penalizarii de transfer care, desi pare nesemnificativ, poate reprezenta o suma foarte mare peste 30 de ani. `Pe de alta parte, nu exista niciun motiv ca un participant sa faca vreo schimbare in primii doi ani, intrucat nu poate avea nicio informatie cu privire la randamentul sau performantele fondului respectiv`, a aratat Vasilescu.

El considera ca, in prezent, norma privind transferul activelor este `foarte permisiva`, din moment ce un contribuabil se poate muta de la un fond la altul de patru ori pe an, printr-o simpla cerere de transfer.

`Intre 5 si 10% dintre participantii la fondurile de pensii obligatorii ar putea migra in primul an de activitate, dupa prima contributie, insa aceste fluctuatii pot fi considerate normale`, a mentionat directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

De aceeasi parere este si seful de la OTP Fond de Pensii, Marius Floarea, care considera ca se vor transfera sub 10% din aderenti in primul an, insa aceste mutari se vor face potrivit dorintei participantului de a contribui la un alt fond de pensii.

Directorul de investitii al Aviva Pensii, Eugen Voicu, a explicat ca atragerea participantilor in schimbul unor comisioane mari nu poate fi rentabila pentru companiile mici. `Acesti operatori isi asuma riscuri mari, in conditiile in care peste cativa ani ar putea constata ca afacerea facuta nu este una rentabila`, a precizat Eugen Voicu.

In opinia lui, nu exista niciun motiv sa fie platite comisioane mari, in conditiile in care, dupa doi ani, oricine poate migra de la un fond la altul fara sa fie nevoit sa achite comisionul de transfer de 5%.

Administratorii atrag atentia asupra faptului ca pensiile private sunt investitii pe termen lung, care depasesc 20 de ani, iar pentru randamente mari nu este indicat ca aderentii sa obisnuiasca sa-si transfere activele de la un fond la altul.

Potrivit normei, administratorii trebuie sa transforme unitatile de fond in bani pentru ca transferul sa se poata realiza. Un participant se poate transfera de la un fond la altul daca a semnat actul individual de aderare la fondul de pensii obligatorii (pilonul II) la care doreste sa se transfere si a transmis o cerere de transfer la administratorul fondului, insotita de copia actului individual de aderare.

Conform normei, penalitatea de transfer se determina ca procent aplicat activului personal al participantului, de cel mult 5%, si este retinuta din activul personal al participantilor care solicita transferul mai devreme de doi ani de la data semnarii actului individual de aderare la un fond de pensii administrat privat.

Integral pe BankNews

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor