Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a fondurilor mutuale Certinvest, va ocupa functia de director de investitii la Aviva din luna decembrie a acestui an. Voicu, cu o experienta de 13 ani in administrarea de fonduri mutuale, va fi raspunzator si de deciziile de investire ale fondului de pensii lansat de Aviva. In afara de fondul de pensii obligatorii, pilonul II, Certinvest a lansat dupa preluarea de catre grupul Aviva si un fond de pensii facultative, care acopera pilonul III de pensii.
Certinvest administreaza de mai multi ani un fond de investitii care din punct de vedere al structurii se aseamana cu un fond de pensii: fondul de instrumente diversificate Capital Plus.
La sfarsitul lunii august, Capital Plus a obtinut un randament anual de 27,7%. Voicu recunoaste insa ca un fond de pensii va necesita o mai mare atentie in alegerea instrumentelor de investire si asumarea unui risc mai scazut.
Certinvest a fost preluat de grupul Aviva in toamna acestui an de la Fondul Romano-American de Investitii si de la Eugen Voicu, care impreuna detineau aproape de 100% din companie.
Presedintele Certinvest asteapta sa fie oficial investit in functie si are deja unele directii in care se vor indrepta banii asiguratilor. Pe langa investitiile in piata autohtona, Voicu spune ca vrea sa aloce fonduri si catre pietele emergente. El recunoaste insa ca vor fi luate masuri suplimentare de precautie, avand in vedere caracterul unui fond de pensii.
`Vom lupta pentru randamente mari. Eu personal vreau ca fondurile sa investeasca in piata autohtona, dar sa faca si plasamente externe in pietele emergente. Fondurile de pensii necesita insa o precautie mai mare in deciziile de investire`, a spus pentru ZF Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
El se bazeaza pe experienta adusa de grupul international, care este al cincilea cel mai mare jucator din piata asigurarilor din lume si primul in Anglia, cu un numar de 40 de milioane de clienti.
Certinvest nu isi va schimba insa denumirea si va ramane un administrator de fonduri care va cauta sa isi dezvolte gama de produse.
`Certinvest ramane un brand de sine statator pe care il vom dezvolta in continuare. Vom pregati noi produse si vom cauta sa dezvoltam partea de asset management, avand in vedere oportunitatile pe care piata le va oferi`, spune Eugen Voicu.
Certinvest detine un portofoliu de patru fonduri deschise de investitii in administrare si o cota de 5,7% din piata fondurilor mutuale. Negocierile pentru societate s-au purtat cu Aviva si un grup financiar israelian, discutiile fiind demarate de la inceputul anului. Compania britanica a castigat negocierile pentru ca Aviva dispune deja pe piata locala de putere de vanzare si distributie a produselor financiare, fiind posibile in viitor lansari de produse mixte, potrivit lui Voicu. Piata romaneasca a fondurilor de investitii, care la sfarsitul lunii septembrie administra circa 250 de milioane de euro, are un potential de dezvoltare pana la 2 miliarde de euro in urmatorii 3 ani, conform estimarilor din piata.
`Preluarea Certinvest de catre Aviva va insemna ca administratorul de fonduri va beneficia de expertiza celei mai mari societati de asset management din Anglia`, spune Eugen Voicu.
Un prim pas a fost facut in acest sens cand in toamna acestui an Certinvest a lansat un fond de pensii facultative, primul de cand societatea a fost preluata de Aviva. Voicu mai apreciaza ca un atu pentru noul Certinvest, dar si pentru fondul de pensii pe care Aviva il administreaza va consta in combinarea know-how-ului oferit de cele doua entitati.
`Vrem sa combinam experienta locala a Certinvest pentru investitii pe piata autohtona, iar pentru ceea ce inseamna plasamente pe pietele externe ne vom folosi de suportul grupului Aviva. Va fi o imbinare de experiente`, spune Voicu. Aviva, cel mai vechi grup de asigurari din lume, are venituri din prime de asigurare si investitii de 61 de miliarde de euro si fonduri in administrare de aproximativ 540 de miliarde de euro.
Cei mai mari jucatori care au luat startul in campania de atragere a salariatilor catre pensiile private obligatorii sunt in Romania fie bancile, fie companiile de asigurari.
Un articol de: Dragos Prioteasa
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...