Pe langa tragedia umana cauzata de cutremurul si tsunami care au devastat Japonia, dezastrul va avea de asemenea efecte economice care nu pot fi evaluate la acest moment, considera analistii Raiffeisen.
Posibila contaminare cu substante radioactive a uneia dintre tarile cu cea mai densa populatie si uneia dintre cele mai dezvoltate regiuni din lume din punct de vedere economic va avea consecinte imposibil de estimat.
Potrivit studiilor, impactul economic al dezastrelor naturale este de scurta durata in cazul tarilor dezvoltate precum Japonia. Pagubele economice imediate constau in distrugerea proprietatilor si a infrastructurii. Scaderea productiei, cu 1-2% din PIB, corespunde suspendarii complete a economiei Japoniei pentru aproximativ o saptamana. Potrivit analistilor, impactul este relativ limitat ca scop si durata si poate fi contrabalansat prin munca si productie aditionale.
Pe de alta parte, urmarile exploziei reactoarelor din centrul uzinei nucleare, care a scapat de sub control, pot fi permanente si ireparabile. Riscul ca regiuni extinse din Japonia sa devina neutilizabile in viitor repezinta adevaratul pericol pentru statul nipon si sistemul economic global.
Catastrofa din Japonia a dus la repatrierea economiilor investite in afara granitelor, fluxul de capital determinand aprecierea yenului fata de dolarul american, la 79,7 USD/JPY. In lunile urmatoare, este probabil ca Banca Japoniei sa limiteze aprecierea yenului la 78 USD/JPY. Pana la sfarsitul anului, analistii se asteapta ca yenul sa coboare la 93 USD/JPY.
Guvernul nipon va finanta reconstructia infrastructurii si va acumula capitalul necesar prin emiterea de obligatiuni. Marii investitori in obligatiunile guvernamentale japoneze includ companiile de asigurari de viata, fondurile de pensii, fondurile de investitii, banci si Banca Japoniei. Aceasta din urma a anuntat deja extinderea programului de achizitionare de obligatiuni.
Avertizarea primul ministru al Japoniei, Naoto Kan, cu privire la existenta riscului unui nivel ridicat de radiatii provenite de la reactoarele nucleare a cauzat panica in randul investitorilor, determinand cea mai mare prabusire a indicelui japonez din 16 octombrie 2008, cand a scazut cu 11,4%.
Pierderile din Tokyo au determinat declinul si altor piete asiatice si alimenteaza ingrijorarile cu privire la prabusirea pietei globale.
Astfel, indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scazut cu 2,9%, Shanghai Composite cu 1,4%, iar indicele australian cu S&P/ASX 200 2,1%. Totodata, indicele Taiex al bursei din Taiwan a pierdut 3,4%, indicele Kospi din Coreea de Sud, 2,4% si indicele Sensex al Indiei, 1,5%.
Banca Japoniei a injectat, miercuri, inca 13.800 de miliarde de yeni (circa 170 de miliarde de dolari) in pietele financiare, intr-o incercare de a calma pietele financiare, ajungand in total la valoarea de 55.600 miliarde yeni (circa 680 de miliarde de dolari). Banca a anuntat ca injectarile de capital vor continua si in urmatoarele zile.
Sursa: Efin.ro
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...