Data: 04.08.2005
Bugetul asigurarilor sociale de stat are lipsa la apel aproape doua milioane de contribuabili. Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), explica: daca din cei 9,5 milioane de romani cat reprezinta populatia ocupata scadem milionul de romani care lucreaza afara, alte doua milioane de romani care lucreaza exclusiv la negru si pe cei care lucreaza in agricultura si pe cei 4,8 milioane de romani care contribuie, raman 1,7 milioane de romani care realizeaza venituri, legal, si nu contribuie la asigurarile sociale de stat. In aceeasi situatie este si bugetul de asigurari de sanatate, care ofera servicii multor persoane care nu sunt contributori.
In acest an au "venit", in urma aplicarii cotei unice, 188.000 de noi contributori. Pentru anul viitor intentiile de integrare in sistem vizeaza 500.000 - 600.000 de noi contribuabili, daca, explica Mihai Seitan, "se suprapun si efectele cresterii economice si ale scaderii fiscalitatii". Cat priveste integrarea taranilor in sistem, scepticism: pana cand nu se va depasi nivelul agriculturii de subzistenta si nu apar fermele, organizate ca centre de profit, slabe sperante.
CNPAS are in vedere imbunatatirea legislatiei, care acum "are goluri".
Acestea vor viza o mai buna colaborare pe orizontala a institutiilor asiguratoare cu ANAF-ul. "Modificam legislatia si sistemul de relatii intre noi si ANAF - fac declaratii de venit toti", ne-a declarat Mihai Seitan. Pentru 2006, cheltuielile cu asigurarile sociale sunt prevazute sa scada de la 41,5 la suta la 39,5 la suta, iar pana in 2008 acestea ar urma sa fie reduse cu 10 puncte procentuale, de la 41,5 la suta la 31,5 la suta. Pe langa integrarea unui mai mare numar de contributori, diferentele ar urma sa fie acoperite si din scaderea cheltuielilor. De exemplu, bugetul asigurarilor sociale de stat ar putea renunta la plata indemnizatiilor pentru ingrijirea copilului pana la doi ani, iar aceste sume sa vina de la bugetul de stat. "De ce sa suport din banii asiguratilor indemnizatia pentru cresterea copilului. Sa plateasca statul, daca vrea sa stimuleze natalitatea!", explica presedintele CNPAS. In august 2005, in statisticile CNPAS figurau 5,88 milioane de pesionari, cu o pensime medie neta de 229 lei noi.
Sursa: Adevarul