Bucurestiul este orasul care are cei mai multi participanti la pensiile facultative (19%), urmat de zona Transilvaniei, cu 15%, noteaza Cotidianul. Dintre cele 3,2 milioane de romani contribuabili la Pilonul II de pensii, cel al pensiilor private obligatorii, doar 87.954 aveau si o pensie facultativa la finalul lunii mai, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cei mai multi participanti la fondurile facultative activeaza in domeniile financiar (23%), industrie (16%), comert (6%), constructii (3%) si administratie publica (2%).
Structura investitiilor fondurilor de pensii facultative in primul an de functionare arata ca 71% din active au mers catre titlurile de stat si obligatiunile municipale, 14% catre depozitele bancare, 10% catre actiuni, 4% catre obligatiunile corporative, iar 1% catre fondurile mutuale.
Majoritatea participantilor la pensiile facultative au varste cuprinse intre 30 si 44 de ani. Cel mai mare subgrup: 10% din totalul participantilor la finalul lunii mai sunt femei, cu varste cuprinse intre 35 si 39 de ani. Mentionam ca 49% dintre participantii la fondurile facultative sunt femei, iar 51% sunt barbati.
Bucurestiul este orasul care are cei mai multi participanti la pensiile facultative (19%), urmat de zona Transilvaniei, cu 15%, Maramures, tot 15%, zona Dobrogei, cu 13%, Moldova, cu 11%, Muntenia, cu 11%, Banat-Crisana, cu 9%, si Oltenia, cu 7%. Nu mai putin de 80% dintre cei care au o pensie facultativa sunt din mediul urban, iar restul de 20% sunt din mediul rural.
Nivelul de informare in cazul pensiilor facultative este unul foarte redus, dovada numarul foarte mic al participantilor. Peste 90% dintre angajatori nu au habar de pensiile facultative, iar concluzia apartine Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care a realizat un sondaj la peste 2.000 de companii. Rezultatele sunt dezarmante pentru cei care lucreaza in domeniu. 9 din 10 angajatori nu au stiut ce inseamna un fond de pensii facultative sau care sunt avantajele acestui tip de pensie.
Romanii care au pana in 52,5 ani pot contribui la sistemul de pensii facultative cu cel mult 15% din venitul brut si pot beneficia de pensie cand implinesc 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pentru angajator si 200 de euro pentru angajat.
Sursa: Cotidianul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...