Agentia de Administrare Fiscala, Casa Nationala de Pensii si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor incepe, saptamana aceasta, discutiile privind crearea sistemului informatic care va face posibil transferul a 2% din contributiile sociale catre pilonul II al pensiilor private. `In aceasta saptamana, o comisie formata din reprezentanti ai ANAF, CNPAS si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) vor discuta procedurile legate de sistemul informatic. Deocamdata nu au fost alocate fonduri si nici nu a fost stabilit costul necesar crearii soft-ului si al implementarii sistemului`, au declarat, pentru NewsIn, surse din Ministerul Finantelor. Aceleasi surse au mai aratat ca, in consecinta, nu a fost decisa nici data la care va avea loc licitatia pentru desemnarea firmei care va crea soft-ul si nu a fost alocat personalul care se va ocupa de punerea in aplicare a procedurilor.
Sistemul ar trebui sa devina operational la inceputul anului viitor cand va intra in functiune pilonul II al pensiilor private obligatorii. ANAF, care colecteaza contributiile de asigurari sociale (pensii), va trebui sa vireze 2% din contributia de 9,5% platita de angajati, catre fondurile care vor administra pensiile private obligatorii. ANAF va avea atributii, prevazute de Codul de procedura fiscala, in colectarea celor doua procente din contributii destinate pensiilor private.
Intarzierea in realizarea sistemului informatic a fost semnalata atat intr-un raport al Bancii Mondiale referitor la sistemul de pensii din Romania, cat si de catre liderii sindicali care au cerut, in iulie, amanarea demararii operatiunilor pentru pilonul II.
Banca Mondiala preciza in raport ca `la ora actuala se afla in curs de elaborare un modul pentru inregistrarea si alocarea contributiilor individuale a pilonului privat obligatoriu, insa utilitatea acestuia este conditionata de reconcilierea datelor din conturile individuale care au fost colectate de catre ANAF. Pana in momentul in care ANAF pune in aplicare noul sistem informational si de comunicare, fluxul contributiilor de la CNPAS catre pilonul pensiilor private obligatorii nu va fi posibil`. Aceleasi deficiente au fost remarcate de reprezentantii sindicatelor care au cerut amanarea datei de la care poate incepe inscrierea la fondurile de pensii private.
Ulterior, CSSPP a hotarat ca aderarea la fondurile private sa demareze pe 17 septembrie si nu pe 1 august, data stabilita initial. In perioada de inscriere, care va fi de patru luni, toti angajatii cu varste de pana la 35 de ani trebuie sa aleaga un fond de pensii administrat privat. Cei care nu vor face o alegere vor fi distribuiti aleatoriu companiilor care vor activa pe aceasta piata. Angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani nu au aceasta obligatie, dar pot opta pentru un fond de pensii oricand, pana la implinirea varstei de 45 de ani. Pensiile private obligatorii (pilonul II) vor avea aproape trei milioane de contribuabili.
Integral pe The Money Channel
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...