Ritmul de colectare a semnaturilor s-a mai temperat in perioada sarbatorilor, conform estimarilor celor mai multi jucatori din piata, ultimul avant fiind asteptat catre sfarsitul perioadei de aderare, respectiv 17 ianuarie 2008.
Strategiile de investitii ale fondurilor de pensii private au la baza calculatii si modele matematice si financiare ce dimensioneaza randamentul, diversificarea, acoperirea la risc, durata de viata a instrumentelor financiare, balansand portofoliile de instrumente financiare in concordanta cu prevederile legale si politicile investitionale aprobate.
Un director de investitii este, in opinia Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii, cel mai important din perspectiva rezultatelor financiare. Insa aceasta persoana nu e singura, munca este una de echipa cu elemente de control intern si de decizie la nivelul intregului management. Activitatea trebuie privita in ansamblu, un efort colectiv, o persoana sau o directie din cadrul institutiei fiind doar o piesa (mai mult sau mai putin importanta) in angrenajul ce reprezinta institutia si performatele acesteia.
Cine sunt insa oamenii care devin de pe 18 ianuarie cei mai importanti in industria pensiilor private? Dupa ce anul trecut i-a prezentat pe sefii pensiilor private, Wall-Street va prezinta astazi strategii investitiilor din cadrul celor mai importante companii din piata.
Contactati de Wall-Street, reprezentantii celorlalte companii nu au putut sa dea informatii despre cei care vor decide strategia de investitii a celor peste 3,2 milioane de romani. Motivele au fost foarte variate, unul dintre cele mai intalnite fiind acela ca inca nu s-a stabilit persoana care sa se ocupe de strategia de investitii.
Strategul de la Allianz Tiriac
Dorin Boboc este directorul de investitii al companiei Allianz Tiriac Pensii Private, al doilea jucator din piata dupa numarul de adeziuni. Boboc isi aminteste ca a primit propunerea de a se alatura Allianz ca director de investitii in cadrul companiei de pensii private in a doua jumatate a anului 2006.
`Propunerea a survenit dupa o perioada de peste doi ani in care am lucrat in cadrul Raiffeisen Capital & Investment ca analist si respectiv analist senior pe piata de capital, in care am avut posibilitatea de a pune in practica intr-o piata extrem de interesanta si plina de provocari, cunostintele dobandite in cadrul programului de MBA Romano-Canadian, specializarea finante (absolvit Summa Cum Laudae)`, ne-a spus Boboc.
Acesta a considerat ca este o oportunitate deosebita din punct de vedere al dezvoltarii profesionale, avand astfel ocazia sa-si extinda experienta dobandita ca expert in investitii pe piata de capital si la nivel managerial, fiind implicat direct, pe partea de decizie.
Ce inseamna pentru Dorin Boboc pariul pensiilor private? In primul rand, o oportunitate, aceea de a participa la constructia de la zero a unui business si de ce nu, a unei piete cu perspective remacabile, un sistem care s-a dovedit de succes in toate tarile care au implementat reforma sistemului de pensii, si unde s-au acumulat, in cativa ani, in beneficiul participantilor, active de zeci de miliarde de euro, dupa cum a declarat pentru Wall-Street.
Dorin Boboc crede ca, pentru un director de investitii, este foarte important sa aiba o baza teoretica solida in domeniul financiar (nu doar managerial) care sa fie completata de o experienta semnificativa in piata de capital in care activeaza.
`Acest lucru este cu atat mai important pe o piata emergenta, cum este cea din Romania, avand in vedere ca informatiile sunt mai putine si uneori de calitate mai slaba. In acest punct intervine, de altfel, un alt element pe care un director de investitii trebuie sa-l aiba in vedere, si anume o retea solida de experti in piata, oameni pe a caror opinie sa se poata baza in momentul in care ia o decizie, in plus fata de propria experienta`, a adaugat Dorin Boboc.
Voicu, un expert al pietelor de capital
Eugen Voicu este unul din cei mai cunoscuti oameni de pe piata de capital din Romania, fondator si CEO al Societatii de Administrare a Investitiilor Certinvest, preluata recent de Aviva Romania. De fapt, acesta fost si contextul in care Voicu a ajuns director de investitii la Aviva Pensii.
`In cazul meu, nu a fost vorba propriu zis de o propunere pentru ca eu mi-am dorit sa activez in aceasta industrie si am avut mai multe variante dintre care am ales sa lucrez cu Aviva`, ne-a declarat Eugen Voicu.
Certinvest a fost o companie implicata in lansarea acestei activitati in Romania din anul 2004, adauga Voicu.
In opinia lui Eugen Voicu, pensii private sunt intr-adevar cea mai importanta activitate din segmentul fondurilor de investitii, avand in vedere responsabilitatea sociala foarte mare. `Consider ca va fi un pas mare inainte si avand in vedere spiritul meu antreprenorial va fi o oportunitate de manifestare cu totul speciala a acestui lucru`, spune Voicu.
Pentru Eugen Voicu, pentru un bun director de investitii conteaza cel mai mult experienta in investitii, cunoasterea foarte buna a pietelor si instrumentelor folosite. De aici rezulta si atitudinea fata de riscuri si abilitatea de a face performanta in conditii de prudentialitate. `De asemenea, trebuie sa fie o persoana cu viziune pe termen lung`, puncteaza Voicu.
Eugen Voicu este absolvent al Facultatii de Stiinte Economice al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, are 50 ani, fiind casatorit, cu 3 copii.
De la analist-sef al unei banci, la director de investitii
Radu Craciun a renuntat in toamna anului trecut la functia de analist-sef al bancii ABN Amro, alegand sa fie director de investitii la Interamerican. `Discutiile le am inceput in vara anului trecut, dar propunerea finala a venit in toamna`, isi aminteste Radu Craciun.
Pentru Radu Craciun, pariul pensiilor private inseamna, intr-o mare masura, prilejul de a pune la lucru intreaga experienta dobandita pe pietele fianciare in ultimii 10 ani.
`Este perioada in cand am activat in calitate de analist atat pe piata de capital cat si pe piata valutara sau monetara monitorizand indeaproape evolutiile macroeconomice. Pe langa aceasta am fost si membru al retelei globale de analisti ai ABN AMRO calitate in care am furnizat analize si comentarii nu doar despre Romania cat si despre tari precum Bulgaria sau Kazakhstan situatie care mi-a oferit expunere la actorii pietelor financiare internationale`, enunta Radu Craciun.
Un articol de: Claudiu Vrinceanu
Integral in Wall-Street
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...