Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat saptamana trecuta, in vederea dezbaterii publice, Norma privind constituirea, organizarea si functionarea Fondului de garantare din sistemul pensiilor private, se arata intr-un comunicat remis AMOS News. Asa cum este stabilit de Legea nr.204/2006 privind pensiile facultative, in vederea protejarii interesului participantilor si beneficiarilor din sistemul de pensii private, in termen de 90 de zile calendaristice de la autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative a cel putin 3 administratori, prin contributia administratorilor si furnizorilor de pensii facultative, dupa caz, se constituie Fondul de garantare a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP, urmand ca modul de constituire, regimul juridic, modul de utilizare a Fondului de garantare, precum si nivelul si periodicitatea platii contributiei la acesta se stabilesc de CSSPP. De asemenea, si Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata stabileste ca administratorii si furnizorii de pensii, dupa caz, contribuie la Fondul de garantare a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP, constituit potrivit Legii nr. 204/2006, dar constituirea si utilizarea fondului de garantare se fac distinct fata de fondul de garantare constituit pentru administrarea fondurilor de pensii facultative.
Potrivit Normei supuse dezbaterii publice, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private, autorizati de CSSPP, sunt obligati sa participe, ca actionari ai Fondului de garantare, la constituirea acestuia. Obiect principal de activitate al acestui Fond este compensarea creantelor participantilor si beneficiarilor provenind din incapacitatea unui administrator sau furnizor de pensii autorizat de CSSPP, dupa caz, de a restitui fondurile banesti datorate sau apartinand participantilor si beneficiarilor, care sunt detinute si/sau administrate in numele acestora. Trebuie mentionat ca aceasta compensatie este asigurata de Fond, numai pentru sumele de bani incredintate in baza unui contract de administrare incheiat intre participant si administratorul de fond/furnizorul de pensii private.
Fondul de garantare este persoana juridica romana constituita sub forma unei societati pe actiuni, emitenta de actiuni nominative, infiintata in baza unui act constitutiv. Fondul de garantare nu va acorda dividende, iar profitul ramas dupa plata taxelor si impozitelor va fi repartizat in functie de decizia adunarii generale a actionarilor in fonduri suplimentare de rezerva, intr-un fond de dezvoltare si investitii si in sprijinirea dezvoltarii pietei pensiilor private.
Contributia la capitalul social al Fondului de garantare, pentru fiecare administrator de fonduri si furnizor de pensii private, autorizat de CSSPP, va fi echivalentul in lei a sumei de 10.000 Euro (calculat la cursul de referinta comunicat de BNR la data depunerii acestuia), uemand ca subscrierea sa se faca in mod egal de persoanele juridice membri Fondatori. Resursele financiare utilizate pentru constituirea capitalului social al Fondului de garantare trebuie sa provina numai din surse proprii ale membrilor Fondului si sa nu reprezinte sume imprumutate ori puse la dispozitie, indiferent cu ce titlu, de alte persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau de la alte entitati fara personalitate juridica.
Fondul de garantare va fi administrat de catre un consiliu de administratie care va infiinta 2 comitete directoare, fiecare urmand sa administreze sumele platite de administratorii si furnizorii de pensii facultative, respectiv sumele platite de administratorii si furnizorii de pensii administrate privat.
Fondul de garantare este autorizat de catre CSSPP in doua etape: a) autorizarea constituirii Fondului si b) autorizarea de functionare a Fondului.
Norma stabileste care sunt resursele financiare ale Fondului de garantare, precum si cuantumul contributiei: initiale - cel putin 1% din capitalul minim corespunzator obiectului de activitate autorizat, dar nu mai putin de echivalentul in lei a sumei de 50.000 Euro, calculata la cursul B.N.R. din ziua efectuarii platii sau lunare care se calculeaza prin aplicarea unei cote procentuale (stabilita de consiliul de administratie al Fondului de garantare, la propunerea Comitetelor Directoare si aprobata de CSSPP) la valoarea activelor nete administrate.
Resursele financiare aflate la dispozitia Fondului de garantare pot fi plasate in instrumentele financiare stabilite de legislatia din domeniul pensiilor private (Legea nr.204/2006 si Legea nr. 411/2004 republicata).
Fondul de garantare va compensa nediscriminatoriu participantii si beneficiarii unui fond de pensii private in limita unui plafon maxim calculat de catre Fond si aprobat de CSSPP, care va fi comunicat in maximum 6 luni de la data infiintarii Fondului si care va fi reactualizat semestrial.
Situatiile financiare ale Fondul de garantare trebuie auditate de catre un auditor financiar, persoana juridica, membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din Romania, avizat de CSSPP pentru desfasurarea de activitati in sistemul pensiilor private.
Norma stabileste si obligatiile de transparenta ale Fondului de garantare, care va transmite CSSPP: raportul sau de activitate - anual, rapoarte privind colectarea contributiilor si plasamantele efectuate - trimestrial, iar membrii Fondului raportarile privind modul de constituire si de virare a contributiilor datorate - lunar, iar pe site-ul propriu se vor publica informatii privind membrii sai, contributiile acestora, procedurile privind calculul si plata contributiilor, procedura de compensare a participantilor/beneficiarilor, alte informatii legate de activitatea Fondului.
Potrivit Normei, in situatia in care administratorii de fonduri sau furnizorii de pensii private nu isi indeplinesc obligatiile ce le revin, CSSPP va fi notificata, care va dispune masurile necesare pentru a asigura indeplinirea obligatiilor ce le revin membrilor, iar daca nici aceste masuri nu pot sa asigure respectarea obligatiilor, Fondul de garantare va transmite acestuia un preaviz in legatura posibilitatea excluderii dintre membrii Fondului, urmand ca excluderea sa conduca la retragerea deciziei de autorizare acordata de CSSPP.
Integral pe AmosNews
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...