Cum unul din subiectele fierbinti ale lunii il constituie fondurile de pensii private, multi se intreaba cat de folositoare pot fi acestea si ce randamente pot aduce. In mod normal multi se intreaba si cum vor investi administratorii banii stransi. Confuzia e inca mare, multi asteptandu-se la randamente peste cele oferite de depozitele bancare, spre exemplu. Pentru obtinerea unor explicatii in legatura randamentul fondurilor de pensii, comparativ cu acela al depozitelor bancare, fondurilor de investitii sau bursei, am apelat atat la analistii economici cat si la reprezentantii pietei de profil.
`Randamentul fondurilor de pensii va fi calculat conform normelor Comisiei de Supraveghere si va fi incadrat in functie de gradul de risc al fondurilor de pensii, respectiv fiecare fond de pensii in functie de schema de pensii propusa prin prospectul fondului va avea unul din urmatoarele grade de risc: scazut, mediu, ridicat. O comparatie plauzibila intre randamentul viitor al fondurilor de pensii fata de randamentul dat de un plasament efectuat in depozite bancare sau fonduri mutuale depinde in mare masura de gradul de risc al fondului de pensii in cauza. In cadrul schemei de pensii al unui fond de pensii intra in componenta activelor sale urmatoarele clase de active: cash, depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni municipale, obligatiuni corporative, unitati ale fondurilor mutuale si actiuni`, ne-a declarat directorul de investitii al Omniasig, Anne-Marie Mancas.
Aproape de cel al fondurilor mutuale
Bursa pare mai putin atractiva, datorita gradului de risc. `In functie de oportunitatile identificate de catre administratorii fondurilor de pensii, randamentul investitional al unui fond de pensii va fi apropiat de randamentul dat de fondurile mutuale, respectiv se poate situa peste sau sub nivelul randamentului dat de fondurile mutuale. Din experienta si practicile internationale randamentul investitional s-a clasat in urmatoarea ordine: depozitele bancare (cel mai scazut grad de risc), urmate de fonduri de pensii, fonduri mutuale si apoi, actiunile listate la bursa, considerate activele cu cel mai inalt grad de risc, potrivit directorului de investitii al companiei.`
Exemplul tarilor de langa noi pare singurul punct de reper care ne ramane pentru a preconiza ce se va intampla cu aceste fonduri, in conditiile in care nu exista un randament minim. `Avem doua repere dupa care trebuie sa ne ghidam: tarile vecine unde aceste mecanisme functioneaza si faptul ca orice instrument nou necesita prudenta. (...) Randamentele de atunci vor gravita in jurul celor pe care le obtinem acum. Tendintele nu se vor schimba foarte mult pentru ca omul are in primul rand nevoie de siguranta si atunci va opta pentru titluri de stat. Pe bursa nu se duc foarte multi pentru ca este riscant`, ne-a declarat analistul economic Daniel Daianu.
Un articol de: Emiliana Stefania Dovan
Integral in Curentul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...