DE CE BANII FONDURILOR DE PENSII PRIVATE VOR RAMANE IN PRINCIPAL IN ROMANIA


Data: 03.10.2007

Experienta pe piata locala, volatilitatea cursului de schimb si volumele initiale mici de capital ce vor fi atrase de fondurile de pensii private sunt cele trei motive pentru care analistii considera ca aceste fonduri vor investi preponderent in Romania. Marea majoritate a banilor stransi de fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) ce vor activa din 2008 pe piata locala vor ramane in Romania, cel putin in primii ani, considera specialistii. Experienta statelor din zona arata ca administratorii fondurilor de pensii prefera sa investeasca pe piata interna, pentru cel putin trei motive.

Primul dintre acestea este experienta plasamentelor in moneda locala, precum si faptul ca managerii de investitii ai fondurilor respective sunt obisnuiti cu piata interna si cu oportunitatile pe care aceasta le ofera.

La fel se va intampla si in Romania, crede Lucian Anghel, economist-sef al BCR: plasamentele in instrumente financiare denominate in lei va face diferenta intre randamentele obtinute de administratori.

`Experienta si expertiza in plasamentele pe lei vor conta mult in administrarea fondurilor de pensii, pentru ca aici sunt randamentele, mai ales ca cel putin sapte ani de acum inainte contributiile se vor face in lei, pana la adoptarea euro`, a declarat Lucian Anghel. BCR este unul dintre cei 17 administratori de fonduri private de pensii ce s-au inscris in cursa pentru clientii acestor produse financiare.

De asemenea, alte state din Europa Centrala si de Est, care au inceput reforma pensiilor in urma cu mai multi ani, arata ca majoritatea investitiilor facute de fonduri merg la intern.

`Cea mai mare parte a companiilor de administrare a fondurilor de pensii private din regiune manifesta un efect denumit 'home bias', adica sunt tentate sa investeasca activele fondurilor in principal pe piata interna, unde au o anumita experienta`, spune Peter Heim, CEO al Aegon Hungary Fund Management si manager de portofoliu al fondurilor de pensii detinute de Aegon in regiune. Cu alte cuvinte, managerii fondurilor prefera de obicei sa investeasca pe piata cea mai cunoscuta, adica cea interna.

Al doilea motiv pentru investitiile la intern facute de fondurile de pensii este volatilitatea cursului de schimb. In ultimii ani, mai ales in cazul statelor care au aderat la UE, moneda nationala s-a apreciat semnificativ. In aceasta situatie, plasamentele externe au devenit neatractive pentru multe fonduri, din moment ce inchiderea pozitiilor din strainatate si revenirea cu lichiditatile pentru a fi reinvestite la intern inseamna mai putina moneda locala incasata, fapt ce anuleaza eventualele randamente mai ridicate obtinute in afara tarii de origine.

Si Romania este in prezent in aceeasi situatie: fata de cursul maxim de circa 4,1 lei pentru un euro inregistrat la finele anului 2004, rata de schimb a coborat anul acesta chiar si cu 24%, cursul fiind acum de circa 3,35 de lei pentru un euro, adica cu 18% mai mic decat maximul de acum trei ani.

In fine, al treilea motiv este volumul mic al banilor ce vor fi stransi de fonduri in primii ani. Volumele mici nu justifica iesirea pe pietele externe, spun managerii de fonduri, pentru ca acestea pot fi gestionate pe piata locala.

In Romania nu exista practic limitari legislative ale investitiilor ce pot fi facute in strainatate de catre fondurile de pensii. Doar plasamentele monetare trebuie facute la entitati bancare din Romania, in rest nicio categorie de active nu este restrictionata la spatiul intern.

Un articol de: Mihai Bobocea

Integral in Ziarul Financiar

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor