Alegerea unui fond de pensii private obligatorii va trebui validata, pentru a elimina fraudele si posibilele aderari multiple ale aceluiasi salariat la mai multe fonduri, conform unui proiect de norma emis de Comisia de Pensii Private (CSSPP) si aflat in dezbatere publica.
In perioada august-noiembrie, toti salariatii sub 35 de ani (aproximativ 1,5 milioane de persoane) vor fi obligati sa adere la un singur fond de pensii facultative. In caz contrar, ei vor fi redistribuiti aleator si proportional la fondurile existente pe piata, in functie de numarul de clienti deja atrasi. Posibilitatea aderarii la un astfel de fond este deschisa si salariatilor intre 35 si 45 de ani (inca 1,5 milioane de persoane), care au insa timp sa se hotarasca in urmatorii maximum zece ani, pana la implinirea varstei-limita de 45 de ani.
Dupa aderarea la un fond, Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) trebuie sa valideze fiecare participant la sistem, pentru ca administratorul sa fie sigur ca are acel client in portofoliu.
Aderarea se va face prin completarea unui formular, iar agentul de marketing care obtine astfel acceptul clientului trebuie sa solicite si o copie a actului de identitate, insotita de semnatura potentialului participant, arata proiectul de norma.
Desi aceste proceduri suplimentare vor creste birocratia din sistem, conform conducerii CSPPP, ele vor reduce potentialul de fraude si aderarile multiple ale aceluiasi client. In cazul in care un salariat semneaza un formular de aderare cu doi sau mai multi administratori, CNPAS ii va notifica pe acestia privind aderarea multipla si, in termen de zece zile, acestia trebuie sa hotarasca al cui este de fapt clientul respectiv. In lipsa acestui acord intre administratori, toate optiunile de aderare ale clientului sunt invalidate de CNPAS.
Procedura i-a nemultumit insa pe administratori, care ar fi dorit aplicarea principiului `primul venit, primul servit`, prin care primul administrator care transmite CNPAS formularul de aderare semnat de un client este cel care retine acel client, indiferent de aderarile ulterioare (nule de drept) ale acestuia.
Administratorii vor trimite zilnic, in perioada celor patru luni, tabelele electronice cu datele clientilor atrasi, pentru a obtine validarea de la CNPAS.
CSSPP a refuzat insa principiul intaietatii propus de companiile de administrare, proiectul normei de aderare continand deocamdata procedura de punere de acord intre administratori.
Pana acum, noua companii sunt inscrise, in diverse stadii de autorizare, in cursa pensiilor private obligatorii.
Un articol de: Mihai Bobocea
Sursa: Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...