Un angajat poate obtine cel putin 60% din pensie de la fondurile private daca economiseste minimum 100 de euro pe luna intr-un fond de pensii facultative. Cu aceasta contributie la un fond de pensii facultative, un angajat poate ajunge la o pensie de 1.000 de euro dupa 35 de ani de economisire, arata un studiu prezentat de directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.
Aceasta suma va reprezenta 85% din salariul mediu net pe economie, estimat de ING la 1.176 de euro in 2043.
Potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza, in 2020 salariul mediu brut pe economie va fi de 1.133 de euro.
Pensia de 1.000 de euro pe luna va proveni din trei surse: sistemul public, fondurile obligatorii (pilonul II) si fondurile facultative (pilonul III), care trebuie sa aiba un randament de cel putin 5% pe an pentru a ajunge la aceasta suma. Aceasta simulare a fost realizata pentru un angajat care castiga in prezent 439 de euro, adica salariul mediu brut pe economie, corespunzator unui venit net de 322 de euro.
`Toate aceste estimari au fost facute in conditiile in care celelalte variabile, cum ar fi impozitarea, de exemplu, raman constante, insa nu stim cum vor evolua acestea`, spune Vasilescu.
Un angajat poate obtine dupa 35 de ani de contributii o pensie lunara de circa 400 de euro din sistemul public, de 200 de euro de la fondul de pensii obligatorii la care a aderat si de 400 de euro de la fondul de pensii facultative in care a economisit cel putin 100 de euro pe luna.
`Contribuind cu 100 de euro lunar, o valoare de trei ori mai mare decat contributia deductibila fiscal, pensia facultativa asigura un venit mai mare in perioada retragerii din activitate`, afirma directorul general al ING Fond de Pensii.
El spune ca, pentru a stimula contributiile la fondurile de pensii facultative, deductibilitatea fiscala ar trebui sa fie majorata la 1.200 de euro pe an. Oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au declarat recent ca intentioneaza sa propuna guvernului majorarea deductibilitatii la 500-1.000 de euro pe an, in prezent aceasta fiind de 200 de euro pentru angajat si tot atat pentru angajator.
De asemenea, pentru a obtine o pensie de cel putin 1.000 de euro pe luna, seful ING afirma ca este important ca sumele transferate din sistemul public catre fondurile de pensii private sa creasca mai repede. In prezent, angajatii contribuie cu 2% din veniturile brute catre fondurile de pensii obligatorii, pondere care va creste la 6% in opt ani.
Potrivit lui Vasilescu, acest procentaj ar trebui majorat la 9,5%. De asemenea, spune el, este nevoie de cresterea constientizarii populatiei cu privire la necesitatea economiilor suplimentare pentru pensie.
In prezent, foarte multi angajati considera ca daca au aderat la un fond de pensii obligatorii, problema pensiei este rezolvata.
Peste 4,15 milioane de angajati au aderat la fondurile de pensii obligatorii, in timp ce doar 90.000 platesc contributii si la un fond de pensii facultative.
Un articol de: Angela Placinta
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...