Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) aflate in administrare speciala vor fi gestionate de un administrator selectat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) dintre ceilalti jucatori din piata, potrivit unui proiect de norma al institutiei. Norma va reglementa procesul de administrare speciala, situatia fondului de pensii in cazul retragerii autorizatiei de administrare a administratorului, respectiv a autorizatiei fondului de pensii administrat privat, procedura si criteriile de selectare a administratorului special, precum si atributiile administratorului special.
Cazurile prin care unui fond de pe Pilonul II i se poate institui masura administrarii speciale sunt prevazute in Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Comisia poate retrage autorizatia unui administrator daca se dovedeste ca au fost incalcate regulile prospectului schemei de pensii private sau se constata scaderea numarului de participanti si mentinerea acestuia sub minimul legal (50.000 de contributori), timp de un trimestru. Totodata, institutia poate retrage autorizatia daca rata de rentabilitate a unui fond de pensii private este mai mica decat rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii din
Pentru selectarea administratorului special, Comisia va analiza ofertele primite in baza urmatoarelor criterii, respectiv rata de rentabilitate a fondului de pensii administrat privat, politica investitionala, nivelul cheltuielilor de administrare, respectiv comisionul de administrare, sanctiunile aplicate de catre Comisie, in ultimii trei ani anteriori procedurii de selectare a ofertelor, nivelul capitalurilor proprii, valoarea activelor administrate si numarul de participanti la fondul de pensii administrat privat.
Potrivit proiectului de act normativ, in perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei de retragere a autorizatiei si data desemnarii administratorului special, activitatea administratorului nu inceteaza dar va fi asistata si supervizata de catre reprezentantii ai Comisiei special desemnati in acest scop prin decizie. Administratorul desemnat va putea sa realizeze transferul participantilor care au depus o cerere de transfer, inainte de data deciziei de retragere a autorizatiei de administrare, catre alte fonduri de pensii.
Sursa: Mediafax
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...