Pana acum, nicio companie nu a primit licenta de administrator de pensii private obligatorii, dar nu mai putin de 12 companii se afla pe lista de asteptare. Ultimele trei companii care si-au exprimat formal cererea de intrare pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) sunt grupul OTP, Generali Asigurari si AIG Life. Acestea se adauga celor noua companii care depusesera deja cereri asemanatoare pana saptamana trecuta, conform informatiilor furnizate pentru Ziarul Financiar de catre Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
`Deja numarul societatilor interesate de piata a ajuns la estimarile anterioare ale Comisiei, care erau de 10-12 companii de administrare`, a comentat Oancea.
Startul vanzarii pensiilor private obligatorii se va da in luna august, cand toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la unul dintre fondurile de pe piata, optiunea fiind deschisa si angajatilor intre 35 si 45 de ani.
Desi aderarea la fonduri trebuie sa aiba loc in cele patru luni dintre august si noiembrie si a mai ramas mai putin de o luna pana la aceasta perioada, pana acum nicio companie nu a primit licenta de administrator de pensii obligatorii.
Mircea Oancea spune insa ca exista destul timp si graficul de aplicare a sistemului va fi respectat, adica aderarea la fonduri va incpe in mod efectiv in luna august. `Multe companii dintre cele de pe lista de asteptare se afla in stadii avansate de autorizare`, a spus Oancea, dand de inteles ca la una dintre urmatoarele sedinte ale Consiliului CSSPP ar putea fi emise si primele decizii de autorizare pentru administratori.
Odata cu licenta de administrator, o companie primeste autorizarea si pentru prospectul schemei de pensii obligatorii. Conform legii, fiecare companie de administrare are voie sa gestioneze un singur fond de pensii obligatorii. Odata devenita administrator, fiecare societate trebuie sa stranga cinci membri fondatori pentru fondul de pensii obligatorii (fata de 100 de fondatori in cazul pensiilor private facultative, adica pilonul III), dupa care sa astepte decizia de autorizare a fondului pentru a putea incepe sa caute clienti.
De altfel, spune presedintele CSSPP, startul pensiilor obligatorii va fi cu siguranta mai rapid decat cel al pensiilor facultative, procedurile administrative fiind ceva mai simple. Data efectiva de start a aderarii la sistemul de pensii private va fi anuntata de Comisie, fiind vorba de o zi a lunii august.
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...