Executivul face echilibristica pe gheata subtire, cu marirea pensiilor. Solicitat sa detalieze, referitor la sumele care vor fi alocate Fondului de pensii de la Bugetul de stat, Varujan Vosganian a precizat, ieri, ca e vorba de `400-500 de milioane de euro`, care vor rezulta in urma cresterii consumului, de pe urma majorarii pensiilor. Mai exact, ar fi vorba de TVA si accize cuprinse in produsele si serviciile pe care pensionarii le vor achizitiona suplimentar, de la 1 ianuarie 2008. `Atunci cand un pensionar cumpara alimente sau medicamente ori plateste intretinerea, adica gazele si curentul electric, in structura produselor respective o componenta este TVA sau diverse forme de accize. Astfel, din 100 de lei, pe care ii dam, in plus, unui pensionar, 15 se intorc la stat. Acesti bani ii viram la Bugetul asigurarilor sociale`, a explicat Vosganian.
La randul sau, Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a prezentat o situatie din care reiese ca incasarile la Fondul public de pensii au crescut cu circa 1 miliard de euro, anual, din 2004 incoace, ajungand la o suma total incasata de 6,7 miliarde de euro, in 2007. Cel putin, aceasta este prognoza, conform careia, in 2008, s-ar putea ajunge chiar la incasari de 8 miliarde de euro. Pe de alta parte, insa, Pacuraru a marturisit ca directorii caselor de pensii judetene i-au prezentat date concrete, din care reiese ca, dupa preluarea incasarilor contributiilor la fondul de pensii de catre ANAF, sumele colectate au scazut cu pana la 20%! `Pentru ANAF, incasarile la Bugetul asigurarilor sociale nu sunt asa de importante, iar directorii mei mi-au demonstrat, cu cifre, ca sume importante au ramas neincasate`, a declarat ministrul Muncii.
Surse foarte credibile din Ministerul Muncii au declarat, pentru Gandul, ca functionarea fondurilor de pensii private obligatorii de la 1 ianuarie 2008 este imposibila: `Suntem total nepregatiti si nimeni nu ia in serios lucrurile. Pornind de la softul necesar, spatii, oameni, proceduri, nimic nu exista si e imposibil sa fie create in aceste 5-6 luni. Ganditi-va ca e vorba de un sistem in care trebuie sa preiei 2 milioane de oameni! Nici macar nu au fost publicate normele cele mai importante de aplicare a legii respective. Comisia interministeriala creata special pentru aplicarea legii bate pasul pe loc si nu ia niste decizii majore, fara de care nimic nu se misca. Singurele care se pregatesc cu fervoare, dar in zadar, sunt fondurile private de pensii, care fac strategii de marketing, publicitate etc.`.
Un articol de: Robert Veress
Integral in Gandul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...