CONDITII NECLARE LA PLATA PENSIILOR


Data: 27.09.2007

Companiile care ne vor administra banii de pensii private platiti pe durata vietii active vor avea grija de multiplicarea acestor fonduri, dar nu si de plata efectiva a rentelor viagere. Peste 20-30 de ani, pentru a incasa efectiv pensia, va trebui sa incheiem contracte cu alti furnizori. In sistemele cu contributii definite, cum sunt cel romanesc sau cele din restul tarilor din regiune, precum Bulgaria sau Polonia, angajatii stiu nivelul sumelor cu care contribuie la pensia privata, insa nu cunosc ce pensii vor primi la batranete. In termen de trei ani de la intrarea in vigoare a legilor care reglementeaza cadrul general al conditiilor de pensionare, urmeaza sa se adopte o lege speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

`In acest sens, CSSPP se va implica si va acorda sustinerea necesara Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse in elaborarea reglementarilor primare privind modul de calcul si plata anuitatilor, care sa cuprinda dispozitii comune pentru cele doua componente ale sistemului de pensii private`, spun reprezentantii comisiei. Potrivit lor, in procesul de elaborare a acestor reglementari, se vor studia prevederi similare din statele membre ale Uniunii Europene si se vor avea in vedere date stiintifice, inclusiv date biometrice si date statistice publicate de catre Institutul National de Statistica.

Desi sistemul romanesc de pensii private a fost implementat tarziu, printre ultimele din Europa, este considerat in acelasi timp si unul dintre cele mai bune de catre specialisti. Pur si simplu, romanii vor putea beneficia de expertiza celor care au incercat inaintea noastra sistemele de pensii private. Astfel se vor putea evita greselile facute de altii. La nivel teoretic, legislatia pensiilor private in Romania este cu un pas inaintea celei din Europa, unde statele trec abia acum de la `beneficii definite` la `contributii definite`.

Acum, companiile care se intrec pentru a atrage cat mai multi clienti carora sa le administreze pensiile private au ca obiective aducerea de castiguri contribuabililor, pe baza banilor stransi in cont. Administratorii vor trebui sa dovedeasca o pricepere cat mai buna in administrarea activelor si efectuarea plasamentelor, fie ele pe bursa, in obligatiuni sau depozite bancare. Aceasta doar pana la varsta efectiva de pensionare a clientului. Mai departe, contribuabilul va trebui sa incheie contracte cu furnizori de pensii, cei care vor calcula rentele viagere pe care le vom primi efectiv la batranete, pe baze actuariale, similar asigurarilor de viata.

Avand in vedere ca multi dintre administratorii de pensii de azi au in spate societati de asigurari, acestea din urma se vor ocupa, cel mai probabil, si de plata efectiva a pensiilor, adica de faza `pay-out`. In plus, in perioada platilor, o parte din active vor ramane in continuare plasate pe piata de capital, astfel ca furnizorii vor trebui sa se priceapa si la administrarea activelor.

Licenta de furnizare de pensii va fi diferita de cea de administrare. `Cel mai probabil, administratorii de pensii care vin din sectorul asigurarilor de viata vor fi si furnizori de pensii`, spune Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

Detaliile furnizarii, dupa aparitia unei legi speciale

La capatul perioadei de cotizare, contul in care s-au acumulat fonduri prin contributiile facute din salariu, la care se adauga randamentele obtinute de administratorii de pensii, va fi impartit la numarul de luni dintre varsta de pensionare si speranta totala de viata. Aceasta difera insa pentru barbati si femei. Detaliile vor veni insa odata cu legea speciala privind calculul si plata pensiilor.

`Asa cum s-a procedat si pana in prezent, in cazul proiectelor de norme elaborate in aplicarea legislatiei din domeniul pensiilor private, vom supune dezbaterii publice oricare proiect elaborat, inclusiv proiectul privind furnizorii de pensii private. Cu aceasta ocazie, cei interesati vor putea sa ne transmita punctele lor de vedere si sa participe la definitivarea proiectului respectiv`, spun reprezentantii CSSPP.

Acum, administratorii de pensii private se angajeaza sa administreze banii cu buna-credinta, conform prospectului fondului de pensii ales, insa nu fac promisiuni privind plata anuitatilor.  `La finalul perioadei de contributii, sfarsesti cu o suma intr-un cont, a carei marime depinde de contributiile efectuate, dar si de randamentul obtinut de administrator. Mai apoi se negociaza contractul cu un furnizor de pensii, in functie de calculul actuarial`, spune Radu Vasilescu.

Fiecare pensionar isi va putea alege modalitatea de plata cea mai convenabila pentru el. Aceasta ar putea consta in plata unei sume unice sau in mai multe plati, sub forma rentelor viagere. Daca sistemul de administrare a contributiilor va functiona la parametri optimi, iar administratorii vor aduce randamente satisfacatoare in conturile contribuabililor, asa cum au dovedit in celelalte tari din regiune, romanii vor putea beneficia de pensii de pana la 80% din salariul lunar al vietii active.

Un articol de: Dan Zavoianu

Integral in Capital

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor