Directorul de pensii al ING Asigurari de Viata afirma, la inceputul saptamanii, ca fondurile mici, care nu au reusit sa atraga 150.000 de participanti nu vor supravietui pe piata, in contextul unor comisioane si contributii fixate prin lege. Fondurile mici vor avea randamente mult mai scazute fata de un fond mai larg, care poate gestiona riscurile investitionale intr-un mod mult mai coerent. Un portofoliu de calitate, participanti cu salarii cat mai mari, cu locuri de munca stabile sunt cateva dintre conditiile necesare pentru supravietuirea unui fond de pensii private obligatorii (Pilonul II), nu numarul participantilor, sustin reprezentantii pietei. `Acesta este un calcul care se bazeaza pe indicatori cantitativi, nu valorici`, a declarat pentru Business Standard Jiru Enache, directorul general al MKB Romexterra Fond de Pensii (1.787 aderenti), mentionand ca, in Ungaria, numarul minim de participanti este de 2.000 de persoane.
`Un calcul trebuie facut pe valoarea contributiei, nu pe numarul de participanti`, a adaugat Jiru. Daca participantii sunt angajati si le sunt platite contributiile, fondul ar putea supravietui si cu 30.000 de persoane, a explicat reprezentantul MKB Romexterra. Mai putin optimist, Octavian Baritz, directorul general al Zepter Fond de Pensii (1.674 de aderenti), spune ca o companie de pensii private obligatorii poate supravietui in piata si cu 70-75.000 de aderenti. Totusi, Baritz considera ca nu numarul persoanelor atrase de un fond este relevant, desi numarul mic al acestora inseamna sume investite mai mici si randamente mai slabe. `Daca se refac calculele si se scad cheltuielile - personal mai putin, mai putin protocol -, se poate supravietui`, a declarat oficialul Zepter Fond de Pensii.
Consultantul Marius Floarea, fost director al fondului administrat de OTP (21.834 aderenti), plaseaza nivelul necesarului de participanti la 50.000. Fondurile de pensii private obligatorii au in prezent un numar total de clienti de 3,991 milioane, conform rezultatelor validarii finalizate de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), finalizate pe 30 ianuarie. `Din cele 4,056 mil. de inscrieri, raportate pe 25 ianuarie de cei 18 administratori, CNPAS a validat 3.991.032 de acte. Urmeaza inceperea procedurii de redistribuire a salariatilor pana in 35 de ani care nu s-au inscris la niciun fond si estimez ca vor fi undeva intre 300.000 si 500.000 de persoane`, a declarat presedintele CNPAS, Mariana Campeanu, citata de Mediafax. CNPAS a invalidat aproximativ 65.000 de acte de aderare.
Un articol de: Anca Enache
Integral in Business Standard
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...