Implementarea sistemului pensiilor administrate privat se va derula conform calendarului initial stabilit de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, chiar daca sistemul informativ nu este inca pus la punct. Jucatorii din domeniu cred ca timpul scurt care a ramas pentru autorizarea companiilor si agentilor de marketing va afecta performantele viitoare ale administratorilor.
Pana la inceputul toamnei vor fi autorizati circa 10-12 administratori de fonduri de pensii private obligatorii, noua companii fiind in curs de autorizare, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. `Doua-trei stim sigur ca se vor prezenta cu dosarele zilele urmatoare`, ne-a declarat presedintele CSSPP.
Numarul mare de companii care vor intra pe piata va asigura un mediu concurential, insa, asa cum s-a intamplat in alte state europene, in timp vor ramane in carti doar administratorii competitivi. `Din experienta altor tari, credem ca vor trece doi, trei ani pana cand piata se va dezvolta. Daca se vor inscrie la start zece administratori, vor ramane sapte-opt. Daca intra doar sapte, raman cinci si atunci piata nu va fi concurentiala`, a explicat Frans van der Ent, CEO Interamerican Pensii.
Avem timp?
Reprezentantii companiilor care vor activa pe acest segment se tem ca aglomerarea pe ultima suta de metri a cererilor de autorizare va pune in pericol demararea procesului de a aderare. Pentru a intra pe piata, un administrator trebuie sa fie autorizat, sa obtina aviz favorabil pentru prospectul fondului de pensii, abia apoi poate cere autorizarea agentilor de marketing care ne vor vinde efectiv pensiile. Numarul acestora este de aproximativ 100.000, fara a lua in calcul si brokerii de pensii, iar pentru fiecare agent, administratorul va depune un dosar destul de stufos, care va trebui verificat cu atentie. De aceea, jucatorii se tem ca procesul de implementare a sistemului va fi dat peste cap de volumul mare de lucru caruia va trebui sa-i faca fata Comisie si ca cei care au depus dosarele mai tarziu vor fi dezavantajati de lipsa de personal si de resurse a acesteia. Mircea Oancea ne da asigurari insa ca se va respecta calendarul initial. Cat despre posibilul handicap pe care l-ar putea acuza ultimii intrati in jocul pensiilor private, presedintele CSSPP considera ca nu vor exista probleme din acest punct de vedere. `Sa intri primul pe piata nu inseamna ca esti si cel mai bun. Avem exemplul companiilor din asigurari, companii puternice care au intrat tarziu pe piata romaneasca, au venit cu produse bune si acum in topul celor mai bune`, a spus Oancea.
`Comisia dispune de personal si de timp sa termine procesul. Administratorii sa se uite in ograda lor. Noi am dat drumul la autorizari din luna mai. Ei nu au venit la timp cu dosarele. Cand le cerem alte documente, intarzie din diverse motive. Nici ei nu au suficient personal specializat. Faptul ca ei sunt in competitie nu este problema noastra`, a declarat pentru Curentul Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Un articol de: Simona Diaconu
Sursa: Curentul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...