COMPANIILE MARI, AFACEREA ANULUI PE PILONUL III


Data: 26.06.2008

Companiile cu mii de angajati, precum CFR, Dacia sau Petrom au intrat in vizorul fondurilor de pensii de pe Pilonul III, care se bat pe o afacere estimata sa aduca anual intre 40 si 120 milioane de euro numai din contributiile deductibile platite de companii in cadrul pachetelor salariale. Cel mai mare contract de pana acum a fost semnat ieri de Posta Romana, pentru mai mult de 10.000 dintre angajatii sai, cu ING Asigurari de Viata, care a devenit, in urma tranzactiei, lider de piata. Posta plateste 200 de euro pe an in contul fiecarui angajat, suma pe care o poate deduce inainte de plata impozitului pe profit. Alte companii care au semnat deja cu jucatori din Pilonul III sunt Alro, Lafarge si Zentiva. Alro plateste tot 200 de euro anual pentru cei 4.300 de angajati, dar care nu a dezvaluit cu care asigurator a incheiat contractul.

`In viitor, ma astept la o presiune dintre partea angajatilor, prin intermediul sindicatelor. Vor fi mai multi factori care vor influenta angajatorii`, a comentat Bram Boon, directorul ING.

Intelegerea dintre Posta Romana si ING Asigurari de Viata ii va aduce asiguratorului incasari anuale suplimentare de doua milioane de euro, in conturile participantilor. ING si-a sporit prin acest contract portofoliul de clienti cu 35%, in timp piata totala a crescut de la aproximativ 90.000 la peste 100.000 de participanti.

Estimarile facute de autoritatile de supraveghere si de jucatorii din piata arata ca, pana la sfarsitul acestui an, numarul total al participantilor ar putea ajunge la o cifra situata intre 200.000 si 600.000. Insa evolutia va depinde si de cum va evolua pragul de deductibilitate, care, in prezent, este de 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. La nivelul de 200 de euro, incasarile totale ar urma sa se situeze la 40-120 milioane de euro.

Contactate de Business Standard, mai multe companii de talia CFR, cu 18.000 de angajati, Dacia, cu 12.000, sau Petrom, cu peste 30.000, au spus ca sunt intersate de incheierea unor contracte pentru angajatii lor. Alro spune ca a incheiat deja un contract pentru cei 4.300 de anagajati ai sai, la fel Lafarge, care are 1.500 de an- gajati si Zentiva, cu 800 de an- gajati. Insa companiile mentio- nate nu au spus cu cine au incheiat contractele.

La randul sau, ING Asigurari de Viata se afla in diverse stadii de negociere cu patru-cinci companii de dimensiuni mai mari pentru ai caror angajati vrea sa acorde pensii facultative, a spus ieri directorul general adjunct al companiei, Cornelia Coman. `Un contract se incheie dupa o perioada medie de circa opt luni de la data la care incep negocierile`, a mentionat Coman, care a adaugat ca angajatorii au nevoie de timp pentru a se convinge de beneficiile pensiilor facultative, dupa care angajatii sunt informati despre aceste beneficii.

`In viitor, ma astept la o presiune din partea angajatilor, prin intermediul sindicatelor. Vor fi mai multi factori care vor influenta angajatorii`, a adaugat directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon, referindu-se la pensiile private facultative. El a mentionat ca ING a abordat deja foarte multi angajatori, iar, in prezent, are in portofoliu inca doua companii in afara de Posta Romana.

Potrivit reprezentantilor ING Asigurari de Viata, un numar de aproximativ 3.000 de contracte noi vor fi semnate pana la sfarsitul lunii iunie.

`Contractele au fost semnate prin intermediul unui broker, ceea ce reprezinta un pas inainte in dezvoltarea si consolidarea acestui canal de distributie, un obiectiv important pe care ni l-am fixat pentru 2008`, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon. Contractul intre ING Asigurari de Viata si Compania Nationala Posta Romana a fost intermediat de Fehu broker de asigurare.

Boon spune ca angajatii ar trebui sa se orienteze mai mult catre pensiile facultative, deoarece pensia de stat si cea obligatorie nu sunt suficiente pentru a le asigura un venit decent, dar a observat ca angajatii sunt interesati, in prezent, de beneficii imediate, precum cresterile salariale, abonamente la o sala de fitness sau bonuri de masa. El a adaugat ca, in randul angajatorilor, inca nu se cunosc avantajele fiscale pe care le confera plata contributiilor la pensiile facultative si, in acest sens, ar trebui ca administratorii de fonduri sa faca eforturi pentru informarea firmelor.
Un articol de: Lucian Davidescu

Integral in Standard.ro

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor