Fiecare companie de asigurari care va intra in sistemul de administrare a pensiilor private obligatorii si facultative va inregistra pierderi de cate 20 - 30 milioane de euro in medie, in primii sapte - opt ani de functionare a sistemului, a declarat miercuri vicepresedintele si directorul financiar al companiei Interamerican Romania, Emilia Bunea.
`Avand in vedere nivelul de contributie destul de redus al participantului la sistem, noi am estimat ca atat pentru pilonul II de pensii, care se refera la pensiile private obligatorii, cat si la pilonul III, care se refera la pensiile private facultative, pentru primii opt ani cumulat, pierderile pe care le vom inregistra se ridica la 20 -30 milioane de euro, reprezentand capitalul care trebuie investit pentru a sustine sistemul`, a spus Emilia Bunea.
Pilonul III este de asteptat sa intre in vigoare in prima jumatate a anului viitor, iar pilonul II va intra in vigoare la jumatatea anului 2008, pilonul I reprezentand sistemul de pensii de stat.
Primele pentru pilonul II se ridica la circa doi la suta din salariul mediu lunar pe economie, urmand sa creasca progresiv pana la sase la suta, in urmatorii opt ani, un nivel destul de redus fata de alte tari din regiune. In Polonia, tara in care sistemul a inceput in 1999, contributia lunara este de 7, 3 la suta si acum atinge un nivel de noua la suta, in Ungaria contributia la startul programului se ridica la sase la suta, iar acum nivelul este de opt la suta, iar in Slovacia contributia in 2005 este de circa noua la suta in prezent, pensiile private obligatorii incepand sa functioneze in 2005.
Sistemul de pensii private obligatorii va avea 2,7 milioane de participanti in 2008, urmand sa se ajunga la patru milioane in 2017, valoarea totala a contributiilor crescand de la 780 milioane lei la sase miliarde
lei peste 10 ani.
Prin comparatie, sistemul de pensii facultative este mult mai redus ca marime, cu 250.000 de participanti in 2007 si un milion de participanti in 2017, si o valoare totala a contributiilor de cinci miliarde de lei la acea data.
`Fireste ca pentru noi este mai atractiv pilonul II. Intram in pilonul III pentru ca numai astfel putem ajunge in pilonul II. Noi avem deja pregatita documentatia si cand se va decide lansarea sistemului vom deveni activi intai sub numele propriu, nefiind exclusa o asociere cu alte firme cu capital romanesc sau strain`, a spus Emilia Bunea.
Pentru ambele fonduri contributia anuala este de circa 200 de euro pe an din salariul mediu brut pe economie, fiind calculata o perioada de contributie care incepe la varsta de 30 de ani, urmand ca valoare pensiei sa fie impartita in functie de contributie la o perioada de 50 de ani, tinand cont ca de regula la 80 de ani intervine decesul, cel care participa in sistem urmand sa iasa la pensie la 65 de ani pentru pilonul II si 60 de ani pentru pilonul III, urmand ca cel care intra in sistem sa primeasca o pensie de 300 de lei la finele perioadei de contributie pentru pilonul II si 140 de lei pentru pilonul II, in functie de inflatie.
Sursa: www.bloombiz.ro
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...