COMISIA EUROPEANA URMARESTE CA SISTEMELE DE PENSII PRIVATE SA DEVINA ACCESIBILE TUTUROR


Data: 22.10.2008

Comisia Europeana a publicat luni un nou studiu referitor la cresterea recursului la sistemele de pensii private in Uniunea Europeana, subliniind necesitatea asigurarii unei acoperiri atotcuprinzatoare si al unui nivel adecvat al pensiilor, informeaza Prompt Media, preluat de Romanian Global News.

Studiul "Sistemele private de pensii si contributia acestora la pensii adecvate si sustenabile" indica existenta unor diferente importante in ce priveste ponderea si nivelul de cotizare de la un stat membru la altul, reflectand varietatea sistemelor de pensii. Scopul acestei cercetari este de a ajuta statele membre UE sa se foloseasca de diferitele experiente in domeniu utilizand "metoda deschisa de coordonare" – sistemul comunitar de stabilire a obiectivelor comune, de raportare si de schimb al bunelor practici. Publicarea studiului coincide cu deschiderea la Bruxelles a unei conferinte consacrate manierei de a garanta un sistem de pensii sustenabil si un nivel adecvat al beneficiilor.

Comisarul european insarcinat cu afacerile sociale, Vladimír Špidla, a declarat: "Trebuie sa adaptam sistemele de pensii la noile realitati demografice si de pe piata muncii, transformandu-le in sisteme adecvate si sustenabile. Sistemele de pensii private joaca in mod clar un rol important in ce priveste asigurarea unor venituri pentru viitor. Dar trebuie sa ne asiguram ca aceste sisteme de pensii sunt accesibile tuturor." Comisarul a adaugat: "Trebuie sa reflectam in continuare asupra necesitatii unui cadru legal mai bun pentru a asigura lucratorilor cele mai bune pensii."

Raportul publicat luni confirma tendinta de crestere a importantei sistemelor de pensii private in statele membre UE si a importantei analizarii impactului acestora asupra cuantumului viitor al pensiilor. In functie de rolul lor in cadrul sistemului de pensii, ponderea scazuta a pensiilor complementare (alaturi de intreruperi ale cotizarii) poate sa devina o sursa de ingrijorare privitoare la nivelul viitor al pensiei, in special pentru persoanele cele mai expuse (femei, tineri, persoanele cu o calificare redusa, persoanele cu venituri scazute).

Alte concluzii importante ale studiului:
- transferul tot mai frecvent al riscului (ocupare, longevitate si riscuri financiare) de la contributorul la fondul de pensii (angajator sau Stat) la individ implica necesitatea unei educatii financiare mai bune;
- legatura tot mai puternica dintre contributia efectiva la fondul de pensii si beneficiile obtinute indica cresterea impactului intreruperilor contributiei asupra nivelului pensiei;
- este foarte importanta evitarea regulilor care permit accesarea prematura a economiilor pentru pensie sau utilizarea prea rapida a acestora, pentru ca nivelul pensiei sa ramana adecvat pe intreaga perioada a pensionarii ;
- comisioanele de gestiune pentru pensiile private au efect negativ asupra beneficiilor ce vor fi platite ulterior (de exemplu, un comision anual de 1%, perceput de-a lungul unei perioade de 40 de ani, reprezinta la momentul pensionarii 18% din totalul contributiilor). Din acest motiv este necesar ca taxele sa fie scaute pentru a asigura un nivel corespunzator al pensiilor si pentru a incuraja inrolarea in astfel de sisteme.

In ce priveste numarul de persoane asigurate prin diverse sisteme de pensii, raportul concluzioneaza ca exista mari diferente intre statele membre si intre tipurile de sisteme de pensii (pensii obligatorii, pensii facultative sau profesionale).
De exemplu, ponderea sistemelor de pensii obligatorii variaza intre 25% (Italia) si 100% (Suedia), cu un nivel mediu intre 50% si 70%. Pe masura ce schema de pensionare ajunge la maturitate, ponderea acestora ar trebui sa se apropie de 100%.

In cazul pensiilor profesionale, in Danemarca, Olanda si Suedia acestea au o pondere de 75% sau mai mare, in timp ce in unele state membre (Belgia, Germania, Irlanda, Cipru, Marea Britanie) au o pondere intre 75% si 40%. In cea mai mare parte a statelor membre ponderea pensiilor profesionale este de sub 20% (Italia, Austria, Franta, Spania, Finlanda, Luxemburg, Portugalia, Polonia).

Pensiile facultative au o pondere in general limitata la doar cateva procente, desi in cateva state membre nivelul acestora este seminificativ (45% in Republica Ceha, ceva mai scazut in Germania, Marea Britanie, Irlanda).

Sursa: Romanian Global News


Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor