CNPAS: 450.000 DINTRE ROMANI AU SEMNAT DEJA PENTRU PENSIA PRIVATA OBLIGATORIE


Data: 03.10.2007

Peste 450.000 de romani au semnat deja contractul de pensie privata obligatorie (pilonul II), conform datelor furnizate pentru ZF de catre Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Practic, 15% din totalul estimat la trei milioane de clienti au semnat contractul de aderare la unul dintre fondurile de pe piata. Cele 17 companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii au facut luni, 1 octombrie, prima raportare bilunara privind numarul de contracte semnate (acte de aderare). In total, numarul de semnaturi strans in primele doua saptamani a fost putin mai mare de 450.000, iar patru companii de administrare au raportat vanzari zero, a declarat pentru ZF Mariana Campeanu, presedintele CNPAS.

ING are mai mult de jumatate dintre contractele raportate de intreaga piata la 1 octombrie, adica peste 247.000 de semnaturi. Raportari semnificative au avut si Aviva (peste 65.000), Generali (31.000), Interamerican (28.000) si Allianz-Tiriac (27.000).

Cele 450.000 de semnaturi reprezinta vanzarile companiilor in primele 9 zile, adica pana martea trecuta inclusiv. De la semnarea actului de aderare de catre client, acesta este mai intai raportat electronic de catre agent la sediul central al companiei de administrare. Ulterior, actul de aderare este trimis in forma fizica la sediul central, unde este introdus in sistemul informatic si apoi scanat. Abia apoi acest contract poate fi raportat oficial la CNPAS, iar raportarile se fac din doua in doua saptamani, adica pe datele de 1 si 15 ale fiecarei luni, pana pe 17 ianuarie 2008.

Din acest motiv, multe companii sustin ca primele date, raportate luni, sunt putin relevante din cauza procedurii lungi intre semnare si raportare si ca piata va incepe sa se sedimenteze abia dupa prima luna si jumatate.

De exemplu, BT Aegon a raportat doar ceva mai mult de 2.000 de contracte, iar OTP - putin peste 6.000. `In prima saptamana, reactia pietei a fost intarziata, existand si multe intarzieri la trimiterea actelor de aderare in teritoriu, dar si la intoarcerea lor pentru raportare`, explica Silvia Sirb, CEO la BT Aegon. Ea spune ca, mai ales in cazul companiilor de administrare infiintate de banci, cum este si cazul BT Aegon, datele de raportare sunt prestabilite si au loc doar o data sau de doua ori pe saptamana, nelasand timp, alaturi de alte intarzieri administrative, pentru acumularea unui numar semnificativ de contracte pentru prima data de raportare.

`In acest moment, avem peste 41.000 de contracte in procesare si speram sa raportam un total de circa 50.000 de contracte peste doua saptamani`, a mai spus Silvia Sirb.

Pe ansamblu, procesul de raportare a decurs fara probleme deosebite, toate companiile reusind sa-si depuna raportarile de contracte. Unele companii au avut probleme tehnice, legate de compatibilitatea IT cu sistemul informatic al CNPAS, motiv pentru care raportarea s-a prelungit inclusiv ieri, 2 octombrie.

`Sistemul de raportare functioneaza peste asteptari si totul a decurs mult mai bine decat credeam. In plus, cei de la CNPAS au fost foarte cooperanti, iar totul a mers bine`, spune Crinu Andanut, CEO la Allianz-Tiriac Pensii Private. Desi a raportat doar 27.000 de contracte, Andanut a declarat ca in evidenta sediului central al companiei exista peste 300.000 de contracte semnate care asteapta sa fie procesate.

Un articol de: Mihai Bobocea

Integral in Ziarul Financiar

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor