CLIENTII FONDURILOR DE PENSII PRIVATE OBLIGATORII CASTIGA SUB MEDIA PE ECONOMIE


Data: 26.09.2008

In luna iulie, cei 3,38 de milioane de angajati pentru care s-au virat contributii la fondurile de pensii private obligatorii au castigat, in medie, 412 euro brut, in timp ce salariul mediu brut pe economie a fost de circa 486 de euro. Clientii fondurilor de pensii obligatorii, adica toti angajatii cu varste de sub 35 de ani si o parte din cei cu varste intre 35 si 45 de ani, castiga, in medie, sub salariul mediu brut pe economie, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) si ale Institutului National de Statistica (INS).

Cei 3,38 de milioane de participanti ai fondurilor de pensii (pilonul II) pentru care s-au virat contributii in aceasta luna au avut un salariu mediu brut de 412 euro in iulie, luna pentru care s-au facut platile, in timp ce salariul mediu brut pe economie a fost de 486 de euro (1.769 de lei). Castigul mediu al clientilor fondurilor de pensii este astfel cu 15% mai mic decat media pe economie.

La fondurile de pensii administrate privat sunt obligati sa adere toti angajatii cu varste de sub 35 de ani, dar pot adera si cei cu varste intre 35 si 45 de ani. In cazul in care o persoana este obligata sa adere si nu face acest lucru in termen de patru luni de la angajare, ea este repartizata in mod aleatoriu la un fond de pe piata.

`Tinerii, adica cei care au fost obligati sa adere la fondurile de pensii, au salarii mai mici in mod normal. Lipsa segmentului de angajati care au peste 45 de ani, care si-au construit o cariera si castiga mai bine poate fi un factor care reduce salariul mediu din sistem`, afirma Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private si presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), organizatia profesionala a companiilor din aceasta piata.

Datele CNPAS arata ca in luna iulie la toate fondurile de pensii salariul mediu al clientilor a fost mai mic decat cel publicat de statistica. Fondurile cu cele mai mari salarii medii brute au fost ING (465 de euro), AIG (463 de euro) si BRD (426 de euro). Cele mai mici venituri medii le inregistreaza participantii fondurilor Prima Pensie (316 euro), Omniasig (330 de euro) si Interamerican (334 de euro).

`Faptul ca cifrele arata ca participantii fondurilor castiga mai putin decat media pe economie ar trebui sa confirme ceea ce se stia de mult timp, si anume ca nu avem o statistica reala in Romania. Statistica este pe langa subiect, iar acum constatam acest lucru`, sustine presedintele APAPR.

Andanut considera ca datele din sistemul pensiilor private reflecta mai bine realitatea decat informatiile statistice, in conditiile in care numarul clientilor fondurilor de pensii este de peste 4,36 de milioane in prezent, iar cel al angajatilor din economie este de circa 5 milioane. Pentru aproape un milion din clientii pensiilor private angajatorii nu vireaza insa contributiile de asigurari sociale, ceea ce inseamna ca acestia au conturile goale.

`Sistemul pensiilor private este un indicator real, palpabil. Sunt foarte multi factori care pot influenta statistica, dar care nu pot influenta realitatea. Calitatea bazei de date statistice a unei tari este un indicator al maturitatii economiei. Stim foarte bine cum respecta companiile din Romania raportarile catre diferite institutii, cum ar fi Registrul Comertului, CNPAS sau Ministerul de Finante, iar aceasta indisciplina poate duce la rezultate gresite in statistica. Noi ne-am construit business-planul pe baza datelor statistice si unele s-au confirmat intre timp, dar altele nu`, afirma el.
Un articol de: Angela Placinta

Integral in Ziarul Financiar

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor