Cheltuieli pentru pensii in valoare de 32 de miliarde de lei (circa 9,2 mld. euro, la un curs de 3,5 lei pentru un euro) si un deficit de numai 400 mil. euro - acestea sunt coordonatele desenate de Guvern pentru bugetul public de pensii in 2008. Desi initial mizau pe un buget de pensii echilibrat, care sa suporte prin veniturile proprii majorarea cu 43% a pensiilor fata de 2007, oficialii de la Finante au inceput acum sa vorbeasca despre un deficit de 400 de milioane de euro, ce va fi acoperit de la bugetul de stat. Deficitul pe 2009 ar putea fi chiar de patru ori mai mare, in conditiile in care legea prevede o noua majorare de pensii.
Anul acesta, punctul de pensie a fost fixat la 568 de lei, adica 37,5% dintr-un salariu mediu brut estimat la 1.515 lei (433 de euro, la un curs de 3,5 lei / euro). In acelasi timp, contributiile totale de asigurari sociale (CAS) sunt fixate la 29% din venitul brut, creand un dezavantaj pentru veniturile bugetului de pensii fata de cheltuielile necesare. Anul trecut insa baza de calcul pentru CAS a fost stabilita la veniturile brute realizate, fata de prevederea anterioara care viza salariul brut. Finantele spera astfel sa majoreze incasarile de CAS, pentru a avea mai multi bani de pensii.
Baza de impunere pentru pensii este data de cei 5,1 milioane de salariati din economie, plus alte categorii care sunt obligate sa plateasca CAS. Pe de alta parte, numarul beneficiarilor este de 4,7 milioane de pensionari din sistemul public de asigurari sociale. In ajutorul bugetului de pensii ar putea veni anul acesta cresterea cu circa 2% a numarului de salariati (adica peste 100.000 de platitori de CAS in plus pe piata muncii), in timp ce tendinta de imbatranire a populatiei va majora si numarul pensionarilor.
De asemenea, bugetul de pensii ar putea avea de castigat daca salariile cresc peste estimari, ceea ce ar aduce venituri mai mari din contributii, in timp ce punctul de pensie este fixat fata de salariul mediu estimat in buget.
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...