CE PENSII NE-AR PUTEA ASIGURA BANCILE


Data: 23.07.2007

Fondurile mutuale administrate de banci, care functioneaza asemanator cu cele de pensii, nu exceleaza la capitolul cresteri. Printre numele mari care doresc sa intre in competitia pentru pensii (private sau obligatorii) se numara BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Bancpost, Raiffeisen, OTP Bank, MKB Romexterra, ING, AIG, Allianz-Tiriac, Aviva, Interamerican, Omniasig si Generali. Cum unele companii detin deja fonduri mutuale pe piata, se poate anticipa cum va decurge randamentul unui viitor fond de pensii administrat de aceste banci. Asta daca luam in calcul faptul ca fondurile de pensii functioneaza precum cele mutuale. Cu mentiunea ca fondurile de pensii nu pot asigura, teoretic, un randament mai mare decat cele mutuale, pentru ca fondurile de pensii sunt obligate de lege sa-si limiteze plasamentele in investitii cu un grad mare de risc, ca, de exemplu, actiunile.


BCR, cea mai mare banca din Romania, detine in prezent trei fonduri mutuale: BCR Clasic, BCR Dinamic si BCR Expert. In 2006, randamentele celor trei fonduri au fost de 6,79%, 8,55%, respectiv 3,80%. In perioada 1 ianuarie-13 iulie 2007, ele sunt de 3,57%, 9,78% si 19,33%. Iar in acest an Indicele Fondurilor Mutuale s-a majorat cu 11,86%. Deci putem concluziona ca doar BCR Expert a avut in acest an un randament bun. Numai ca BCR Expert este un fond pe actiuni, iar pe aceasta piata cea mai mare crestere este inregistrata de titlurile Omninvest, de 47,47%. Iar actualul fond de pensii al BCR (pensii facultative) este unul cu o expunere pe piata de capital de 10%. Deci cresterea fondului de pensii BCR se va situa intre BCR Clasic si BCR Dinamic.


Bancpost administreaza in prezent doua fonduri mutuale: Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced. In 2006, cele doua fonduri au avut urmatoarele randamente: 5,36%, respectiv 5,69%. In acest an cresterile sunt de 3,31%, respectiv de 15,77%. Cum Bancpost Plus este un fond monetar, evolutia lui este mai putin concludenta. De aceea, ne vom opri asupra fondului Bancpost Active Balanced. Acesta este un fond diversificat, iar pe aceasta piata cel mai bun randament in acest an e inregistrat de fondul Fortuna Clasic, de 26,13%.


Banca Transilvania are trei fonduri mutuale: BT Clasic, BT Maxim si BT Index. In 2006, acestea au avut urmatoarele randamente: 11,10%, 20,12% si 0,40%. In perioada 01.01.-13.07.2007, randamentele la cele trei fonduri sint de 10,68%, de 21,53% si de 11,75% Pe piata fondurilor de obligatiuni Banca Transilvania prin fondul BT Clasic are in acest an cel mai mare randament. In schimb, pe piata fondurilor de actiuni rezultatele celor doua fonduri, adica BT Maxim si BT Index, sunt modeste. Cum inca nu cunoastem modul in care se vor investi viitorii bani, credem ca o medie a celor trei fonduri s-ar putea apropia de cresterea ce va fi inregistrata de viitorul fond de pensii.


Raiffeisen a lansat de curund pe piata fondul de pensii Raiffeisen Acumulare. Acesta va fi administrat de Raiffeisen Asset Management SAI, societate care administreaza deja doua fonduri mutuale, respectiv Raiffeisen Benefit si Raiffeisen Prosper. In 2006, acestea au avut randamente de 10,76% si de 18,19%, iar in 2007 performantele lor sunt de 6,23% si de 12,17%. `Randamentul viitorului fond Raiffeisen Acumulare se va apropia de performantele inregistrate de fondul Raiffeisen Benefit`, ne anunta Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Un articol de: Dan Odagiu

Integral in Cotidianul

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor