Calculeaza-ti singur pensia privata


Data: 31.01.2007

Romanii care contribuie cu 100 de euro lunar la un fond de pensii private facultative, timp de 30 de ani, vor putea beneficia dupa virsta de 60 de ani de o pensie lunara de 630 de euro.


Desi inca nu au fost stabilite toate elementele formulei de calcul al pensiei private, companiile de asigurari au facut deja estimari privind banii pe care romanii care cotizeaza la un fond privat i-ar putea primi la batrinete. Astfel, cu o contributie lunara de 100 de euro, timp de 30 de ani la un fond de pensii private facultative, contribuabilul ar putea acumula aproape 80.000 de euro, la cursul actual, la virsta pensionarii, potrivit lui Bram Boon, director general ING Asigurari de Viata, citat de NewsIn.

Suma finala, cu un randament constant de 5%, ar putea aduce posesorului o pensie medie de 630 de euro lunar. Proportiile sint constante indiferent de contributie, insa un stagiu de cotizare mai lung sau mai scurt va aduce o pensie mai mare, respectiv mai mica, in functie de totalul acumulat.

La contributie mica, pensie mica

Specialistii de pe piata asigurarilor de viata avertizeaza ca in cazul contributiei obligatorii de 2% din venitul unui salariat, calculata chiar cu cresterea de pina la 6% in urmatorii opt ani, pensia pe care o poate lua dupa retragere nu este `adecvata`, potrivit lui Boon.

O estimare de piata a companiei Interamerican arata ca un tinar care contribuie de la 30 de ani la fondul de pensii private obligatorii, cu o contributie de 2% pina la 6% din salariul mediu brut pe economie, si care iese la pensie la 65 de ani, va avea o pensie privata de aproape 300 de lei pe luna.

In ceea ce priveste pensiile facultative, la care se poate inscrie oricine, Interamerican a calculat o pensie finala de 104 lei, pentru un contribuabil care a cotizat in medie 200 de euro anual, timp de 30 de ani si care a iesit la pensie la 60 de ani.

Venituri mai mari din pensiile private

Atit reprezentantii companiilor private de asigurari, cit si cei din Executiv care vor controla evolutia pensiilor private estimeaza ca introducerea sistemului de pensii private obligatorii si facultative in Romania va creste pensia totala pe care romanii o vor primi la ba-trinete, pina la 80% din salariul mediu pe economie, in conditiile in care pensia publica actuala reprezinta doar o treime, a argumentat Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Si Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), spune ca `introducerea noilor pensii este solutia pentru obtinerea de venituri mai mari din pensionare`.

Asiguratorii care exagereaza ies din joc

Insa Oancea a tinut sa mentioneze ca deocamdata nu se pot face calcule privind pensia finala, mai ales ca `inca nu s-a ajuns la un compromis privind speranta medie de viata in functie de care se va calcula pensia, daca o sa fie diferentiata pe sexe sau unitara`.

Presedintele CSSPP a adaugat ca estimarile companiilor de asigurari sint `doar presupuneri deocamdata` si ca cei care vor oferi publicului evaluari prea optimiste sau nerealiste si care garanteaza randamente care nu pot fi sustinute risca sa fie sanctionati si chiar sa li se retraga autorizarea de administare a fondului.

Prevederile legii

Legea privind pensiile private obligatorii precizeaza ca tinerii de pina in 35 de ani vor fi obligati sa transfere 2%, in primul an, pina la 6%, in interval de opt ani, din contributia la asigurarile sociale catre un fond de pensii private. Optional, si cei cu virsta intre 35 si 45 de ani pot da cele 2%, in timp ce toti contribuabilii pot alege si un al doilea fond privat, cel facultativ, la care pot sa depuna bani pentru a avea o pensie cit mai consistenta la batrinete.

Sursa: www.cotidianul.ro

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor