O parte dintre angajatori refuza sa vireze contributia catre fondurile de pensii private facultative (pilonul III) alese de angajati, incalcand astfel legea, sutine Florina Vizinteanu, CEO al BCR Asigurari de Viata. Daca un salariat adera la un fond de pensii private facultative, atunci angajatorul sau este obligat sa vireze lunar catre acel fond contributia ceruta de angajatul respectiv, conform legii pensiilor facultative. Multi angajatori refuza insa virarea contributiilor, dand vina pe eventuale costuri suplimentare sau invocand alte scuze, declara Florina Vizinteanu.
`In acest moment avem peste 1.200 de acte de aderare la fondul nostru de pensii facultative pentru care nu putem incasa contributiile, din cauza refuzului angajatorului`, a afirmat ieri sefa BCR Asigurari de Viata, in cadrul unui seminar organizat de Business Standard si grupul BCR.
`Angajatorii fie uita, fie nu vor sa plateasca aceste contributii, invocand de multe ori costurile suplimentare sau alte motive`, spune Vizinteanu. In aceasta situatie, `scuza` cea mai frecventa a angajatorilor este ca le creste sarcina administrativa si ca au nevoie de oameni sau fonduri in plus pentru a gestiona situatia. In realitate, virarea acestei contributii presupune doar un ordin de plata in plus, spun companiile de administrare.
In acest moment sunt active pe piata sapte fonduri de pensii facultative. Daca sapte angajati ai unei companii aleg fiecare sa adere la unul dintre aceste fonduri, atunci angajatorul trebuie ca in fiecare luna sa realizeze cate un ordin de plata in plus, pentru fiecare angajat (adica fiecare fond) in parte, luand in considerare nivelul contributiei comunicat de fiecare angajat. In plus, datorita deductibilitatii fiscale a contributiilor la aceste fonduri (in limita a 200 de euro pe an), problema devine si mai complicata pentru angajatori, care trebuie sa aiba un sistem informatic (soft) de gestiune a salariilor pentru a face fata obligatiilor legale. Din aceste motive, o buna parte din angajatori nu vireaza contributiile.
Desi legea stipuleaza aceasta obligatie, pana ieri nu era prevazuta insa nicio sanctiune pentru refuzul virarii contributiilor. Ieri insa, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (care completeaza legea pensiilor facultative) prin care acest refuz este considerat contraventie si sanctionat cu amenda si alte masuri asemanatoare. BCR Asigurari de Viata nu este insa singurul administrator de pensii private facultative care s-a confruntat cu aceasta problema din partea angajatorilor. Atat Allianz-Tiriac Pensii Private, cat si ING Asigurari de Viata, doi dintre ceilalti administratori de pensii facultative, declara ca au intampinat probleme asemanatoare: unii angajatori refuza pur si simplu sa vireze contributia catre fondurile private de pensii.
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...