Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, marti, primele doua banci depozitare pentru fondurile de pensii administrate privat pe pilonul II (obligatorii), care sunt BRD-Groupe Societe Generale si Banca Comerciala Romana, potrivit unui comunicat al CSSPP.
Potrivit legii privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat (pilon II), pot fi depozitari ai activelor fondurilor de pensii administrate privat institutiile de credit din Romania, autorizate de Banca Nationala a Romaniei in conformitate cu legislatia aplicabila institutiilor de credit, precum si institutiile de credit autorizate de catre autoritatile similare din statele apartinand Uniunii Europene sau Spatiului Economic European, avizate de catre CSSPP, se mentioneaza in comunicatul de presa.
Pentru a obtine avizarea ca depozitar, aceste institutii de credit trebuie sa indeplineasca, cumulativ, unele conditii. Astfel, personalul implicat in efectuarea operatiunilor de depozitare a activelor fondurilor de pensii trebuie sa dispuna de capacitati profesionale adecvate activitatii desfasurate, iar institutia de credit sa dispuna de echipamente si dotari tehnice necesare pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de depozitare.
Totodata, trebuie sa desfasoare activitate de custodie a instrumentelor financiare tranzactionate pe o piata reglementata, sa detina capitaluri proprii mai mari de 100 milioane euro si sa dispuna de proceduri prin care sa asigure pastrarea in conditii de siguranta a tuturor activelor fondurilor de pensii. De asemenea, mai este nevoie de un control permanent din punct de vedere al respectarii legalitatii asupra operatiunilor dispuse de administratorul care actioneaza in numele unui fond de pensii.
Activele fondurilor de pensii trebuie evidentiate in conturi separate pentru fiecare fond, diferite de cele ale administratorului si ale depozitarului, se mai arata in comunicatul de presa.
Depozitarul este obligat sa pastreze confidentialitatea informatiilor, respectiv a documentelor primite din partea administratorului in procesul de evaluare a legalitatii operatiunilor efectuate de catre acesta in contul fondului de pensii administrat.
Depozitarul nu poate sa invoce clauza de confidentialitate in cazul controalelor efectuate de CSSPP sau de Banca Nationala a Romaniei si trebuie sa informeze in scris CSSPP despre orice acte sau fapte suspecte de a reprezenta o incalcare a prevederilor legale in vigoare.
Sursa: Wall-Street
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...