Sistemul de pensii este vulnerabil in fata riscurilor provocate de deciziile de moment luate de politicieni pentru a-si proteja interesele si, din aceasta cauza, ar putea ajunge la esec total, se arata in studiul `Programul de dezvoltare umana al Romaniei` al Bancii Mondiale. Expertii institutiei financiare constata ca sistemul de pensii este inca nesigur, din punct de vedere al sustenabilitatii financiare, si fac o serie recomandari in vederea consolidarii financiare a sistemului, dar si evaluari ale riscurilor pe care Romania ar trebui sa le elimine pentru a crea un sistem solid.
Unul din riscurile sistemului este, potrivit documentului, existenta a `mult prea multe posibilitati de interventie discretionara din partea politicienilor`. Institutia financiara da ca exemple, in acest sens, modalitatea de indexare si practica recorelarii pensiilor.
Banca Mondiala apreciaza ca sistemul este vulnerabil la presiuni politice din cauza absentei unor reguli clare de indexare si a unei abordari sistematice a recorelarii. Prin urmare, studiul apreciaza ca `sporeste riscul ca sistemul sa cada din nou intr-un cerc vicios de decizii ad-hoc, menite sa protejeze anumite interese politice care ar putea duce la esecul total al sistemului`.
In continuarea argumentatiei, documentul sustine ca `desi ar fi trebuit sa li se aplice numai celor care s-au pensionat cu vechime completa inainte de 1999 si urmasilor acestora, recorelarea s-a extins si asupra noilor categorii de pensionari. Acest fapt s-a produs printr-o serie de masuri discretionare care au fost consecinta lobby-ului politic, mai degraba, decat a unei politici oficiale sau a unei reguli previzibile de ajustare a beneficiilor`.
`Rezultatul confera o nesiguranta nenecesara tuturor participantilor la planul de pensii, precum si pentru perspectivele fiscale ale tarii`, completeaza expertii Bancii Mondiale.
Un alt motiv de ingrijorare in privinta soliditatii sistemului de pensii este, potrivit documentului, faptul ca guvernul nu a stabilit inca in mod adecvat implicatiile majorarilor si ale reformelor structurale, in cadrul fiscal pe termen mediu. Prin urmare, Banca Mondiala constata ca intentia guvernului de a reduce cheltuielile cu pensiile, cu un punct procentual din PIB, in perioada 2007-2009, intra in contradictie cu `majorarile semnificative ale beneficiilor`.
Integral pe Business Standard
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...