Doar trei fonduri de pensii obligatorii administrate privat au ramas pe profit dupa doua luni de administrare a contributiilor, in timp ce marja maxima dintre randamentele raportate s-a marit la peste 10%, de la un castig maxim mai mare de 5%, la ING, pana la o pierdere maxima la BCR.
Media ponderata a randamentelor pe Pilonul II este pozitiva, de +1,64%, fapt datorat aproape exclusiv influentei rezultatelor ING. Daca liderul pietei ar fi exclus de la calculul mediei ponderate a randamentelor, aceasta ar deveni -1%.
In afara de ING, au mai reusit sa ramana pe profit BT Aegon si AIG. Din lista fondurilor profitabile au iesit OTP, care reusise sa se mentina pe plus pana de curand, si Allianz, care a trecut pe profit pentru o scurta perioada, dupa un salt de 1,5% intr-o singura saptamana.
Cele mai slabe performante leâau obtinut BCR, care a reusit sa se mentina constant pe ultimul loc, si Aviva, dupa o cadere brusca.
Potrivit mai multor surse din piata, rezultatele obtinute au fost influentate si de modul in care au fost incasate comisioanele sau de plata in avans a unor dobanzi bancare. Totusi, aceste metode influenteaza doar partial randamentul raportat la final, iar efectele se vor estompa dupa aproximativ jumatate de an de administrare. De asemenea, randamentele obtinute pana acum sunt aplicabile pentru numai doua contributii lunare, ceea ce inseamna ca vor avea o influenta din ce in ce mai mica in raportarile viitoare. Pe de alta parte, in conditiile unor dobanzi mari oferite pentru depozite si titluri de stat, care constituie cea mai mare parte a plasamentelor de pe Pilonul II, ca si a unor investitii in scadere pe bursa, pierderile lunare risca sa devina o regula, in conditiile in care randamentele obtinute sunt compensate in jos de comisioanele de administrare.
Potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, sistemul este lasat `sa se aseze si sa se rodezeâ in primii doi ani. Dupa acest interval, fondurile vor trebui sa obtina un randament minim raportat la media pietei pentru a-si continua activitatea, iar pierderile vor fi acoperite, cu exceptia celor provenite din comisioanele de administrare.
Un articol de: Lucian Davidescu
Integral in Business Standard
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...