La prima vedere, cele patru fonduri de pensii facultative care cauta clienti pe piata sunt destul de asemanatoare. In realitate, sunt produse cat se poate de diferite, din cauza comisioanelor si structurii investitionale practicate.
Cele patru fonduri de pensii facultative disponibile pe piata sunt AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private), ING Clasic (ING Asigurari de Viata), Pensia mea (Aviva Romania) si BCR Prudent (BCR Asigurari de Viata). Primele trei au un grad mediu de risc, iar ultimul - un grad redus de risc.
Asemanarile se opresc insa aici, intrucat structura efectiva a investitiilor celor patru fonduri si comisioanele definite de administratori in prospectele de emisiune diferentiaza semnificativ cele patru produse financiare.
In principiu, fiecare fond are o structura de portofoliu-tinta: primele trei investesc 25% din active in actiuni listate (procent care da si profilul de risc al fondului), iar ultimul - doar 10%. Totusi, administratorii definesc situatii in care ponderea investitiilor riscante (in actiuni listate) poate varia, in functie de conditiile de piata. In anumite conditii, fondul AZT Moderato poate deveni cel mai riscant, pentru ca permite investitii de pana la maximum 40% in actiuni listate, fata de maximum 35% in cazul celorlalte doua fonduri cu risc mediu. In acelasi timp, BCR Prudent, care investeste 10% din active in actiuni listate, poate creste acest nivel pana la maximum 17%.
Printr-o structura flexibila a investitiilor, administratorii incearca astfel sa profite de oportunitatile de piata (pe fondul unor cresteri puternice la Bursa, pot suplimenta plasamentele in valori mobiliare) sau sa micsoreze expunerea la risc (in cazul unor scaderi bruste, pot reduce plasamentele in titluri cotate).
Toate fondurile definesc o contributie minima lunara, dar care difera de la 35 la 60 de lei, in functie de fond. Contributiile pot fi stopate pentru o anumita perioada, dar cu notificarea prealabila a administratorului. Conditia minima prevazuta de lege pentru ca un client sa beneficieze de o pensie facultativa este sa fi virat in prealabil 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive, pentru a incasa incepand de la varsta de 60 de ani o astfel de pensie.
Cat priveste comisioanele, aproape ca nu exista asemanari intre fonduri. ING si BCR au cele mai mici comisioane initiale de administrare (3,95%, respectiv 4% din fiecare contributie lunara platita), iar celelalte doua fonduri au 5%. La comisioanele de administrare percepute permanent, diferentele sunt majore: ING si BCR prevad plata anuala a unui comision de 1,24%, respectiv 2% din activul net, Allianz - plata lunara a 0,2% din activul net, iar Aviva - plata zilnica a 0,0064% din activul net.
Mai multe asemanari se regasesc la comisioanele de transfer. In cazul in care un client nu este multumit de randamentul unui fond, el isi poate muta contul individual la alt fond, administrat de alta companie, insa cu plata unui comision de penalizare a transferului, daca sta la un fond mai putin de doi ani. Toate cele patru fonduri prevad un comision de transfer de 5% din activul net pentru un transfer mai rapid de doi ani, apoi zero dupa aceasta perioada. Singura exceptie este `Pensia mea`, unde Aviva percepe 5% pentru transferul in primul an si reduce comisionul la 2,5% pentru transferul in al doilea an.
La nivelul celorlalte comisioane (de tranzactionare, de depozitare, de audit), fiecare administrator defineste complet diferit nivelul efectiv, de la o suma globala platita de intregul fond pana la un procent infim platit de fiecare participant.
Cei patru administratori au ales BRD ca banca depozitara, iar trei din patru au ales Ernst&Young ca auditor financiar, alegerea celui de-al patrulea fiind KPMG.
Conform reglementarilor in vigoare, administratorii nu au voie sa promita sau sa estimeze obtinerea unor anumite randamente ale fondurilor administrate. In plus, randamentele anterioare nu reprezinta o garantie a repetarii acestora in viitor.
Piata pensiilor private facultative are un potential estimat de cei patru administratori la maximum 200.000-250.000 de clienti la nivelul acestui an, care ar putea aduce activele totale ale fondurilor la cel mult 40-50 de milioane de euro.
Pe piata sunt asteptati 8-9 administratori pana la finele anului, fata de cei patru autorizati in prezent. Deocamdata, mai sunt in asteptare inca patru adminsitratori de pensii facultative (Raiffeisen Asset Management, OTP Garancia, Interamerican si Omniasig) si inca sase fonduri de pensii facultative.
Allianz-Tiriac si ING au in pregatire si aproape de lansare cate un fond, iar ceilalti patru administratori de pe lista de asteptare asteapta unda verde pentru autorizarea prospectului de emisiune al primului lor fond.
Un articol de: Mihai Bobocea
Sursa: Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...