Specialistii sustin ca pensia privata poate avea un randament mediu anual de 7% (in lei), in timp ce la asigurarea unit-linked cresterea poate fi si de 20-30% anual. Pentru o contributie de 100 de lei pe luna, timp de 30 de ani, un fond de pensii pare a asigura un randament mai bun decit o banca. Daca luam in calcul o dobinda estimata de 4% la suma totala (dobinda reala in acest caz este de 9% anual, dar fondurile de pensii opresc la fiecare contributie un comision de 5%) si o inflatie de 2% pe an, ajungem la concluzia ca la o contributie de 30 de ani (360 de luni), de cite 100 lei/luna, suma strinsa in cont de un participant ar putea ajunge la 69.140 de lei. La momentul respectiv, persoana in cauza va decide daca isi scoate toti banii din banca sau daca ii va scoate lunar (de la 60-80 de ani). Daca prefera ultima varianta, atunci suma obtinuta este de aproximativ 300 de lei/luna.
In cazul unui viitor pensionar care contribuie cu 100 de lei pe luna, timp de 25 de ani, renta viagera estimata in cazul unei investitii cu profil de risc moderat, adica asigurare unit-linked (maximum 40% in actiuni cotate la bursa), va fi de 580 de lei pe luna, se arata intr-o analiza AIG Life. Deci la unit-linked avem un profit dublu fata de pensia privata. Si asta in conditiile in care la pensia facultativa privata am contribuit timp de 30 de ani, iar la unit-linked doar 25 de ani.
Asigurarea unit-linked prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit. Cu alte cuvinte, clientul are asigurare de viata, dar banii sai nu merg doar in acoperirea riscului. Compania de asigurare care a vindut produsul pune deoparte din acesti bani si ii administreaza cu randamente cit mai mari. In plus, isi poate retrage banii atunci cind doreste. Avantajul unei asigurari de tip unit-linked consta in faptul ca profitul asteptat este mai mare decit in cazul unei asigurari traditionale. Astfel, la sfirsitul perioadei de economisire, banii investiti se vor putea intoarce fie toti deodata, fie sub forma unei pensii private. Cel mai bun randament al unui produs de tip unit-linked a fost anul trecut de 31%, inregistrat de un fond denominat in lei, administrat de Interamerican si care plaseaza aproximativ 70% din activele fondului in actiuni listate pe bursa de la Bucuresti (inclusiv pe piata Rasdaq).
Un articol de: Dan Odagiu
Integral in Cotidianul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...