Tot mai multi romani sunt interesati de asigurarea de tip unit-linked, care se adreseaza persoanelor carora le place sa-si asume riscul investitional. `Este un concept care se intelege destul de greu, dureaza pana este inteles, mai ales ca suna putin intimidant, dar, odata insusit conceptul de baza, sunt entuziasmati de idee, de accesul rapid si facil la o piata de investitii foarte variata`, ne-a declarat vicepresedintele companiei de asigurari Interamerican, Emilia Bunea.
`Asigurarea de tip unit- linked raspunde unei necesitati specifice, care este aceea de a investi, de a avea aceste investitii administrate de un profesionist si in acelasi timp de a putea investi sume relativ mici. Cu alte cuvinte, daca detii pentru investitii o suma de 100 mii euro, vei gasi cel mai probabil un administrator profesionist care iti va face administrarea pe portofoliul tau. Daca insa ceea ce detii si poti sa pui deoparte sunt 400 de euro pe an, nu vei gasi acest profesionist care sa iti ofere acest serviciu. Atunci, ceea ce faci este sa cumperi un produs unit-linked, unde contributiile pot fi la dimensiuni mult mai mici, dar unde fondurile sunt investite cu acelasi grad de profesionalism in fondurile companiei`, a adaugat vicepresedintele companiei de asigurari Interamerican.
Performanta vine pe termen lung
Intrebat daca romanilor le place riscul, vicepresedintele asiguratorului ne-a declarat ca acestia se arata din ce in ce mai receptivi riscului maxim, insa `investitorii trebuie sa inteleaga notiunea de risc si ca riscul are doua directii, performanta nu va fi intotdeauna una pozitiva`. Investitorul nu se poate astepta la o performanta pozitiva pe un interval scurt, tinand cont de faptul ca asigurarea de tip unit-linked este un contract pe termen lung, insa acesta are toate sansele ca pe termen indelungat performanta sa fie una pozitiva, a mentionat vicepresedintele companiei de asigurari.
Interes egal pentru lei si pentru euro
Astfel, la Interamerican fondurile cele mai solicitate au fost si cele cu riscul cel mai mare, respectiv fondul INTEREXTRA pentru investitiile in euro si fondul RONPLUS pentru investitiile in lei, ambele fonduri investind in actiuni, a precizat Emilia Bunea. Fondul INTEREXTRA, cu un randament anual la 12 luni la sfarsitul lunii martie de 14,9%, investeste in actiuni blue-chips pe pietele europene, iar RONPLUS, cu un randament anual de 20,74%, in actiuni blue-chips pe bursa romaneasca.
Referitor la preferintele romanilor pentru fondurile in lei sau in euro, vicepresedintele asiguratorului ne-a dezvaluit ca `in mod interesant, optiunile sunt cam jumatate-jumatate; a ramas o preferinta destul de ridicata pentru fondurile in euro, contrar asteptarilor pe care le aveam ca fondurile in lei sa fie preferate si datorita miscarii relative a celor doua monede`. Majoritatea clientilor a manifestat o mai mare afinitate pentru fondurile in euro, probabil preferand sa ramana pe ideea unei monede mai stabile, a argumentat aceasta.
Asigurarea unit-linked vs. pensia privata
Vicepresedintele companiei de asigurari Interamerican a dezmintit ideea unei posibile rivalitati intre asigurarea de tip unit-linked si pensia privata. `Produsul nostru de unit-linked nu este vandut ca un produs de tip pensie, desi intr-adevar tehnic el poate fi folosit ca un produs de tip pensie pentru ca permite ca, mai ales daca este pe termen lung, la sfarsitul perioadei de acumulare a asigurarii, clientul sa-si primeasca capitalul sub forma unei unitati care s-ar plati de data aceea si care ar fi echivalentul unei pensii`, a mentionat Emilia Bunea. `Nu cred ca asigurarea unit-linked va avea un impact negativ asupra evolutiei segmentului de pensii private si nici invers`, a intarit aceasta.
Produsul unit-linked a aparut in Anglia in secolul al XX-lea, insa vanzarea acestuia pe piata europeana a cunoscut o amploare deosebita in perioada anilor 1980-2000, cand ponderea lor in cadrul vanzarilor totale de asigurari de viata a trecut de 60%. In prezent, in Cipru sau in Luxemburg, aceste produse detin peste 75% din totalul vanzarilor de asigurari de viata, iar in Romania circa 35%. Interamerican a intrat pe piata romaneasca in 1995, ca subsidiara a grupului financiar elen Interamerican, preluat, in 2001, de Eureko Group BV, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa.
Sursa: Curierul National
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...