APROAPE 3,2 MILIOANE DE ROMANI SI-AU ALES UN FOND DE PENSII OBLIGATORII PANA PE 7 IANUARIE


Data: 08.01.2008

Fondurile de pensii private obligatorii au raportat, cumulat, 272.179 de noi aderenti in perioada 15 decembrie 2007 - 7 ianuarie 2008, care ridica la 3,18 milioane numarul romanilor care si-au ales un fond de pensii pe pilonul II, potrivit datelor remise de catre CNPAS.

 Validarile urmeaza sa fie facute in urmatoarele trei zile si in cadrul acestora urmeaza sa fie descoperite si comunicate dublurile, potrivit acelorasi surse.

Dupa primele sase raportari bilunare (17 septembrie-15decembrie), peste 2,908 milioane de romani aderasera la un fond de pensii obligatorii, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), care contabilizau numarul de aderenti pana pe 15 decembrie 2007.

Pentru intervalul 15 decembrie 2007-7 ianuarie 2008, fondurile au raportat 272.179 de aderenti, acestea fiind insa date provizorii, fara prelucrarea dublurilor, au precizat reprezentantii CNPAS. In urmatoarele trei zile se va face validarea aderentilor, iar fondurile si arbitrul pensiilor private vor primi informatii despre numarul dublurilor. Totodata, Comisia de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP) va verifica autorizatiile brokerilor, precum si datele aderentilor.

In perioada 15 decembrie 2007-7 ianuarie 2008, ING a atras, din nou, cei mai multi participanti pe acest pilon - 110.170, iar numarul total al aderentilor la fondul administrat de ING a ajuns la 1,069 milioane (33,6% din piata). Locul secund a fost ocupat de Allianz Tiriac, cu 48.076 de participanti raportati in perioada analizata si un total de 797.733 aderenti (25,08% din piata) atrasi de la startul campaniei, iar pe locul al treilea se situeaza Generali, cu 304.325 participanti (9,56% din piata).

`Ne asteptam sa raportam peste 100.000 de aderenti, avand in vedere rezultatul celei de-a sasea raportari`, a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, pentru NewsIn.

AIG Fond de Pensii a raportat 22.932 aderenti in intervalul 15 decembrie 2007 - 7 ianuarie 2008, iar Aviva Fond de Pensii 11.932 participati.

Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru unul din cele 18 fonduri de pensii autorizate vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile de pe piata, pe baza unui sistem informatic.

Persoanele obligate sa adere la pilonul II sunt persoanele cu varsta de pana in 35 de ani, care platesc in prezent CAS la sistemul asigurarilor sociale de stat in cuantum de 9,5% din venitul brut lunar si se incadreaza in prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, potrivit arbitrului pensiilor private (CSSPP).

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, care indeplinesc, de asemenea, conditiile de eligibilitate pot alege sa adere la un fond de pensii in orice moment, pana la implinirea varstei de 45 de ani.

Numarul de participanti care vor intra in sistemul pensiilor private obligatorii este estimat de jucatorii din piata la circa 3,4 milioane de persoane `eligibile`.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

In octombrie, salariul mediu brut era de 1.471 lei (circa 440 euro), suma la care contributia lunara de 2% ar insemna circa 8,80 euro. Doar la acest nivel al salariului mediu, piata romaneasca a pensiilor private obligatorii ar insemna contributii de circa 360 milioane euro anual.

Sursa: NewsIn 

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor