Salariatii cu virsta de pina la 35 de ani care nu-si aleg fondul de pensii private pina la iarna vor fi distribuiti aleatoriu catre fondurile existente. Angajatii in virsta de pina in 35 de ani, care nu au aderat la un fond de pensii private pina pe 16 ianuarie 2008, vor fi distribuiti aleatoriu, cu ajutorului unui soft. Un fel de loterie a pensiilor.
`Vom avea la ruleta pensiilor din 16 ianuarie 2008 patru urne. Doua vor fi pe sex si doua pentru virsta. Adica doua urne pentru persoanele pina in 25 de ani, de sex masculin si de sex feminin, iar alte doua cu cele cu virste cuprinse intre 25 si 35 de ani`, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pilonul II de pensii este obligatoriu doar pentru angajatii care au pina in 35 de ani. Pentru cei care au intre 36 si 45 de ani el este optional. `Eu recomand persoanelor care au peste 35 de ani sa se inscrie la un fond de pensii, deoarece in caz contrar vor ramine doar cu pensia data de stat`, mai adauga Mircea Oancea. Totusi, angajatii care au peste 35 de ani pot adera la un fond de pensii private si dupa 16 ianuarie 2008. Ei pot face acest lucru cind vor, conditia esentiala fiind aceea sa nu aiba mai mult de 45 de ani.
Pentru ca un fond de pensii private sa poata exista pe piata, el trebuie sa aiba 5 membri fondatori, sa fie autorizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si sa adune in trei ani de functionare 50.000 de cotizanti. `Fondurile care au mai putin de 50.000 de cotizanti dupa trei ani isi pierd autorizarea. Cei care s-au inscris la un asemenea fond se vor putea orienta apoi catre altul. Ei vor primi automat banii dati`, ne anunta presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Numarul participantilor la sistemul de pensii administrate privat este estimat la 2,8 milioane anul acesta, urmind sa ajunga, pina in 2016, la circa 4,5 milioane de contribuabili, in timp ce valoarea activelor va urca la aproape noua miliarde de euro in zece ani.
Dintre cei 2,8 milioane de posibili cotizanti, in jur de 15% se astepta sa intre in loteria pensiilor, adica sa fie distribuiti de soft. `Exista o concurenta acerba pe piata pensiilor private. Vom avea 150.000 de agenti de pensii, adica un agent la 20 de salariati. De aceea cred ca in loteria pensiilor nu vor intra mai mult de 10-15% dintre ei`, spera seful CSSPP.
Sistemul pensiilor private in
Un articol de: Dan odagiu
Integral in Cotidianul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...