Alternative la pensiile de subzistenta


Data: 06.10.2006

Conferinta Nationala de Pensii Private cu tema `2006 - Adevaratul start` a vizat sistemul pensiilor administrate privat, bugetul de asigurari sociale si modificarea Legii societatilor de asigurare.



Potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, dupa emiterea de Guvern a unei ordonante de urgenta, societatile de asigurari vor putea intra nestingherite pe piata pensiilor private. Actul normativ va permite administrarea directa a fondurilor de pensii cu contributii obligatorii, spre deosebire de momentul actual, cand legislatia impune firmelor de asigurari sa constituie societati distincte.

Noua lege va permite si societatilor de brokeraj in asigurari sa participe la piata fondurilor de pensii private, fapt care, la ora actuala, nu este permis. CSA va incheia un protocol cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) in privinta autorizarii societatilor care practica asigurari de viata si care vor intra pe piata pensiilor private. Societatile vor realiza trei bilanturi financiare: unul pentru activitatea de asigurari generale, unul pentru asigurari de viata si unul pentru pensii private.

Ordonanta de modificare a Legii asigurarilor ar putea intra in vigoare o data cu adoptarea normelor CSSPP, astfel incat societatile de asigurari care vor sa administreze fonduri private de pensii sa fie autorizate in acelasi timp cu ceilalti operatori care vor activa pe piata.

La ora actuala, un salariat contribuie cu 8% la fondul de asigurari sociale. In viitor, din 8%, 2% vor trece din administrarea statului in administrare privata. Mircea Oancea, presedintele CSSPP, a declarat ca fondurile de pensii administrate privat depind de acoperirea (prin bugetul de stat) deficitului creat de transferul a 2% in administrare privata si de crearea sistemului informatic necesar realizarii sistemului de plati, problema ce va fi rezolvata pana la jumatatea lui 2007.

Pensie privata: doua feluri principale si desert

Sistemul de pensii este gandit pe trei piloni. Pilonul I, varianta restransa a sistemului actual, ofera beneficii pe care restul societatii le poate sustine (`pay as you go`), astfel incat echilibrul bugetar sa nu fie perturbat. Pilonul II este alcatuit din contributiile administrate privat si este destinat rotunjirii veniturilor obtinute in primul caz. Pilonul III - optional - are ca public-tinta persoanele cu venituri mai consistente, astfel incat, cumulat, cei trei piloni pot reprezenta aproape valoarea ultimului salariu. Nasterea pilonilor II si III nu se face usor.

`Deficitul determinat de introducerea fondurilor de pensii administrate privat asupra bugetului de asigurari sociale se va ridica, in 2007, la 150 milioane euro. Pentru 2008, calculele estimative arata ca deficitul se va ridica la 300-400 milioane euro, a afirmat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante si banci din Senat. Lansarea pe piata asigurarilor a pensiilor private universale (asa-numitul pilon II) a fost indelung asteptata. Cu toate acestea, probleme in domeniu mai sunt, iar parerile specialistilor sunt impartite. Crinu Andanut, director Divizie Pensii Allianz Tiriac, este de parere ca `nesiaguranta privind lansarea pilonului II reduce atractivitatea pilonului III`. In opinia lui Theodor Alexandresu, director general AIG Life, `adevaratul start al pensiilor private va fi atunci cand pilonul II va incepe sa functioneze`.

Allianz ataca piata pensiilor private

Allianz Tiriac a anuntat ca asteapta finalizarea legislatiei pentru a intra pe segmentul fondurilor de pensii private: Ulterior, conducerea va decide modalitatea extinderii activitatilor. `Activitatea unui administrator ar putea deveni profitabila intr-o perioada de cinci si zece ani. Stim exact cui trebuie sa ne adresam si care sunt asteptarile viitorilor clienti`, a declarat Crinu Andanut (foto), director Divizie Pensii, Allianz Tiriac. Oficialul a mai opinat ca o atentie deosebita va fi acordata utilizarii retelei de distributie a companiei, deoarece legislatia actuala nu permite acest lucru.
Un articol de: Izabela Zegheru

Sursa:
www.baniinostrii.ro



Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor