Pana in prezent, aceasta categorie de persoane nu reprezinta tinta nici unei societati de asigurari. Persoanele trecute de 45 de ani nu mai sunt atractive pentru nici un fond de pensii, perioada lor de cotizare fiind considerata mica. Totusi, ei sunt acceptati cu contributii pentru pilonul III. Cel mai rentabil pentru acestia ar fi plasarea banilor intr-un fond de investitii. De asemenea, produsele de pensii cu componenta investitionala reprezinta o alternativa nu foarte cunoscuta insa.
Pentru pensia privata facultativa, lansata in Romania de la inceputul lunii mai, sunt acceptati participanti cu varsta de pana la 52 de ani, insa perioada de cotizare este de doar opt ani in cazul femeilor (care se pensioneaza conform legislatiei actuale la 60 de ani) si de maximum 13 ani in cazul barbatilor. Mai mult, randamentul investitiei lor intr-un fond de pensii nu poate fi prea mare pentru un termen atat de scurt. Alternativa ar fi plasarea banilor acestora intr-un fond de investitii cu un randament mult mai mare pe perioade mai scurte de timp. Performanta medie a fondurilor autohtone de investitii pe actiuni a fost in ultimele 12 luni de peste 40%. Fondurile de investitii pe actiuni s-au mentiunut in topurile performantelor, de la inceputul acestui an profitul oferit fiind de 7,8%.
Societatile de asigurari s-au gandit insa la pensiile oamenilor inainte de lansarea sistemului de pensii private. Astfel, acestea ofera produse de asigurari cu componenta de pensii, de multe ori prezentate sub forma de `pilonul IV`. Produse competitive au cei de la ING Life, AIG Life si Allianz-Tiriac.
Rata minima de rentabilitate garantata
Prin produsele de asigurari de viata, cu componenta investitionala, se pot face calcule ale randamentului/profitabilitatii, ceea ce legea interzice companiilor autorizate pe piata pensiilor private (pilon II si III). Desi practic este o polita de asigurare, aceasta varianta de investitie poate fi profitabila si poate fi luata ca si pensia, pe o perioada de 10, 20 sau mai multi ani, in functie de cum se negociaza fiecare contract.
Performantele obtinute in practica pot fi diferite de cele estimate, fiind influentate de conditiile economice generale, performantele inregistrate pe pietele de capital, frecventa si gravitatea evenimentelor asigurate, nivelul mortalitatii, nivelul ratelor dobanzii, rata de schimb, modificari ale nivelului concurentei, schimbari legislative.
Exista posibilitatea ca o asigurare cu componenta investitionala sa aduca randamente mai ridicate decat minimul garantat la ancheierea unei polite de viata. Spre exemplu, pe piata externa, in decursul a 10 ani (decembrie 1995 - decembrie 2005), randamentul mediu al indicelui Dow Jones Euro Stoxx 50 pe piata de capital s-a dublat.
Polita `Allianz Index 50` ofera la maturitate o dobanda garantata, peste garantia de capital. In Romania, clientul primeste in plus 20% din prima platita (garantia oferita de dobanda).
Tot mai multe banci isi anunta intrarea pe piata pensiilor
Fie ca intra ca administratori, fie ca depozitari, bancile s-au implicat in procesul de reforma a pensiilor care va aduce contributii de milioane de euro. Prima institutie autorizata a fost BCR, care si-a infiintat de altfel si o societate de pensii.
Un articol de: Oana Grecea
Integral in Adevarul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...